„Klubrádió
A lényeg

Csalásrekordot döntöttek a tévés kedvencek

13/03/2019 16:59

| Szerző: Klubrádió

Példátlan botrány terheli az amerikai felsőoktatást, soha nem lepleztek le olyan kiterjedt egyetemi csalást Egyesült Államokban, mint a napokban. Az ügy főszereplői a magyar tévénézők előtt sem ismeretlenek.

2019. február 13. A lényeg-részlet – Egyetemi vesztegetési botrány Amerikában
02:09
00:00
„Az egyetemi felvételikkel kapcsolatos, minden idők legnagyobb bűncselekményét jelentem be” – fogalmazott Andrew Lelling amerikai szövetségi bíró, aki kedden ötven ember, köztük ismert színészek vád alá helyezéséről számolt be.

Letartóztatték Felicity Huffmant is, akit leginkább a Született feleségek című sorozatból ismerhet a magyar tévénéző. De említhetjük Lori Loughlint és divattervező férjét, Mossimo Giannullit is, vagy William E. McGlashant, aki a TPG Capital kockázatitőke-befektető társtulajdonosa. Utóbbi korábban Bonóval közösen hozta létre a Rise Fund nevű alapítványt, de a Netflix-alapító Reed Hastingsel is dolgozott együtt.

 
Pixabay
 


Harminchárom szülő és tizenhét iskolavezető, illetve felvételiztető ellen emeltek vádat megvesztegetés gyanújával. Egy-egy tehetős szülő akár egymillió dollárt is képes volt kenőpénzként fizetni hivatalnokoknak, hogy gyermekét elit egyetemre juttassa be.

Főleg a dél-kaliforniai, a washingtoni és texasi egyetemeken fordultak elő ezek az esetek, ahol szervezett formában működtették a korrupt felvételi rendszert. Egyeseket, mint élsportolókat juttattak be hamis papírokkal, másokat pedig a segítséggel élőkre vonatkozó könnyített felvételi lehetőség kihasználásával. Így nyert egyetemi felvételt Felicity Huffman gyermeke is.

William Rick Singer szintén a letartóztatottak között van, aki a neves Georgetown Egyetemen a „sporttehetségek” felvételijét rendezte le, s akiről köztudott, hogy az Obama-család teniszoktatója volt.

A lényeg
2019. március 13., szerda
riporter: Csernyánszky Judit