„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Mikor lesz vége a NER-nek? Úgy tűnik, nem mostanában

28/05/2020 19:58

| Szerző: Klubrádió

Több okból sem érdemes egyelőre azt elemezgetni, hogyan döntik majd össze a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a járványhelyzetből fakadó gazdasági, szociális problémák. Jelenleg ugyanis nem úgy tűnik, hogy végzetes kihívások érnék a rezsimet, illetve nagyon sok mindent még nem tudunk a koronavírus szélesebb körű hatásairól. Arról meg főleg nem, jön-e újabb járványhullám, és hogy mindezek milyen megoldandó problémákat állítanak Orbánék elé. De még ha nagy társadalmi elégedetlenségek következnének, a NER megingásához akkor is kellene egy olyan egységes, szervezett erő, amely szemben áll a nehéz helyzetek túlélésére is képes rendszerrel – mondja Kovách Imre, a NER-t évek óta vizsgáló szociológus.

2020. május 28. Reggeli gyors/Reggeli személy-részlet/Interjú, Kovách Imre 2020.05.28.
23:14
00:00

Csak visszafogottan nyilatkozna a járványhelyzet várható közéleti hatásairól, és ezzel összefüggésben a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kilátásairól Kovách Imre, a NER-t évek óta vizsgáló szociológus. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója szerint a társadalom mai szerkezete, a közel jövő bizonytalanságai, valamint a NER alkalmazkodóképessége miatt is ajánlott az óvatosság, ha arról van szó, a mostani nehézségek megroppanhatják-e a rezsimet.

Tapolcai választás - Fidesz-KDNP - Orbán Viktor Veszprém meg
 
 Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miniszterelnök érkezik Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje kampányrendezvényére Tapolcán 2015. április 9-én – ahol pár nappal később pont vesztett a Fidesz. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Az elmúlt tíz évben jelentős változások mentek végbe a társadalomban, a hatalomnak sikerült elérnie, hogy a lehető legtöbb társadalmi csoport a saját érdekében támogassa a rendszert akkor is, ha amúgy vannak vele szemben fenntartásai. A közeljövőt illetően pedig elég sok tendenciáról csak mint esetlegesről, lehetségesről beszélhetünk, konkrétan még nagyon sok tényezőt nem ismerünk, hiszen nincs vége a válságnak. Sok minden más mellett, azt sem tudhatjuk, a koronavírus-fertőzésnek lesz-e második fordulója, és mindez milyen megoldandó problémákat állít Orbánék elé.

Harmadrészt, a NER politikai értelemben eléggé reflexív, technokrata módon viszonylag könnyen tud válaszolni a társadalomban észlelt folyamatokra, vagyis, még ha bizonyos monolit berendezkedés keretei között is, de jól tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ezen kívül a működését, döntéseinek jelentős részét képes úgy kommunikálni, hogy az nemzeti érdeknek tűnjön.

A munka törvénykönyvének módosítása ellen demonstráltak
 
  Tüntetés az ún. rabszolgatörvény ellen Budapesten, az Andrássy úton 2019. január 19-én. MTI/Balogh Zoltán
 
 

Kovách Imre szerint még ha nagy társadalmi elégedetlenségek következnének, a NER megingásához akkor is kellene egy olyan egységes, szervezett erő, amely képes integrálni a rezsimmel szembeni elégedetlenségeket, amelyek várhatóan nőni fognak, hiszen a járvány gazdasági következményeinek a zöme még valószínű, hátravan. Ha nincs ilyen erő, akkor a NER, amely nehéz helyzetekben is képes a túlélésre, a most előálló problémákat is kezelni tudja majd.

A NER túlélésének esélyeit növeli, hogy az alternatív politikai mozgalmak lehetőségei korlátoltak, és nem látszik, ez mitől változna a jövőben. Egyelőre annak sincs túl sok jele, hogy a tavalyi önkormányzati választás eredménye, a Budapesten és több más nagyvárosban, elért ellenzéki győzelem, nagyon megingatta volna a rendszert. A rugalmas, és nem tehetségtelenül reagáló NER láthatólag ezzel a helyzettel is tudott mit kezdeni hatalmi, pénzügyi, kommunikációs eszközökkel. A mostani felállásban tehát politikai ellenfelei nagyon kevéssé tudják a vele szembeni elégedetlenségeket összeszervezni, márpedig a NER jövője szempontjából ez kulcskérdés – hangsúlyozta a szociológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Reggeli személy/Interjú Kovách Imrével
2020. május 28., csütörtök 09.10
riporter: Lampé Ágnes

 

 

 

Kovách Imre álláspontjáról és kutatási eredményeiről a 444.hu közölt hosszabb cikket, amit itt olvashat. A hatalom és a társadalom szerkezetét elemző tanulmányt, amelyet az általa vezetett Mobilitás Kutatási Centrum készített itt találja.