„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak önigazolásra jó az egészségügyi kérdőív

15/07/2020 09:55

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügy megújítására készül a kormány, de előtte várja a dolgozók véleményét – jelentette be az Emmi.

2020. július 15. Reggeli gyors - részlet 20.07.15. Komáromi Zoltán
07:21
00:00

A koronavírus-járvány felhívta a figyelmet az egészségügyi rendszer sérülékeny pontjaira – ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A jobb és hatékonyabb ellátás érekében áttekintik a rendszert és előkészítik annak megújítását. Ezt írják: „A feladatot - valamennyi magyar állampolgár és egészségügyi dolgozó megelégedésére - csak akkor tudjuk elvégezni, ha az állampolgárok és valamennyi elkötelezett egészségügyi dolgozó véleményét is meghallgatjuk, és az átalakítás során figyelembe vesszük.”

Jogállamban egy ilyen nagy rendszer átalakítása úgy történik, hogy meghozzák a megfelelő törvényeket, hozzárendelik a szükséges pénzt, és kidolgozzák azokat a standardokat, amelyek a betegek és az orvosok számára is világosan mutatják, hogy miért mi jár, ki mire számíthat – mondja Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa.

Koronavírus - A háziorvosok lehetőség szerint csak telefonon
 

Kérdőívekkel nem sokra lehet menni, a rendelők felszereltségének felmérésével sem, egyébként pedig ez az információ ott van a minisztériumban, miután a háziorvosoknak jelenteniük kell. Ez az egész csak önigazolás, olyan, mint egy látványpékség, az egészségügyi vezetés azt sem tudja, hogy merre akar menni. Példa a járványveszély mától érvényes védekezési rendje. Érkeznek piros, sárga, zöld országokból az emberek, a háziorvosnak kell döntenie, hogyan tovább, de a minisztérium semmilyen tájékoztatást nem adott arról, mi alapján döntsön, hol vannak a szükséges eszközök. Ha egy teszthez csak úgy leveszik a vért, azt a laboratórium nem fogadja el, mert nem szabályos, de azt senki sem írta le, hogy mi a szabályos.

A minisztériumnak, a kormánynak nincs kapcsolata a valósággal – állítja Komáromi Zoltán. Kásler Miklós miniszteri levelei nem adnak eligazítást, inkább zavart okoznak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.07.15. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre