„Klubrádió
Klubdélelőtt

Csak a szépre emlékezünk - Iványi Gáborral – Klubdélelőtt ajánló

15/10/2021 18:44

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Pataki Éva, Iványi Gábor, Papp János, Lebovits Imre, Horváth Renátó és Fekete Bálint András volt a Klubdélelőtt vendége. Különböző karakterek, mégis mind érdekesek.

2021. október 16. Klubdélelőtt (2021. október 16., szombat 09:00)
157:38
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Fekete Bálint András
gyerekkorában tanulási zavarokkal küzdött, figyelemhiányos, hiperaktív volt; és úgy tűnt, kisegítő iskolában tanulhat csak tovább. A történet vége: orvos, genetikus lett, ösztöndíjjal járt Londonban, Egyiptomban, Görögországban, Firenzében, önkéntesként dolgozott Indiában, a legmeghatározóbb élménye az Egyesült Államokban végzett genetikai gyakorlata volt. Most, 34 évesen, a Czeizel Intézet klinikai genetikusa.

Fekete Bálint András
 
Fekete Bálint András
 

Első kelet-közép-európai rendezőnőként a most 90. születésnapját ünneplő Mészáros Márta veheti majd át idén az Európai Filmakadémia életműdíját. Pataki Éva író évtizedek óta dolgozik együtt a rendezővel, számos filmjének volt a forgatókönyvírója, dramaturgja, szerkesztője. Csak néhány a sok közül: Aurora Borealis, Anyám levelei Sztálin elvtársnak, Utolsó jelentés Annáról, A temetetlen halott, Kisvilma és a Napló filmek...

Pataki Éva (jobbra) Mészáros Mártával és Tóth Ildikóval - az AUrora Borealis rendezőjével és színészével
 
Pataki Éva (jobbra) Mészáros Mártával és Tóth Ildikóval - az AUrora Borealis rendezőjével és színészével
Fotó: Lang Peter
 

Horváth Renátó, a Miskolci Nemzeti Színház táncművészének élete egyik óráról a másikra gyökeres fordulatot vett. A délelőtti próba után hazament, leült a kanapéra, hirtelen mintha egy vágást érzett volna a lapockacsontja alatt. A fájdalom nem múlt el, ezért úgy gondolta beül a kádba, hogy lelazítsa izmait, de ekkor már érezte, nagy a baj. Négy óra alatt lebénult a lába, azóta kerekesszékben táncol.

Horváth Renátó
 
Horváth Renátó
 

Papp János – Papp Janó – nem akármilyen színész. Végigment az El Caminón, azután jött Lappföld, Japán, Skócia, a Himalája, Peru, Sierra Nevada, Írország, Korzika. Itthon megtette nemcsak a másfél millió lépést, de az Országos Kékkör is a bakancsában van. És persze ötven éve ott a színház, a hivatása.

Dr. Lebovits Imre 92 éves mérnök-közgazdász, a Műszaki Egyetem legendás tanára, holokauszttúlélő, a német érdemkereszt kitüntetettje. Pár évvel ezelőtt az „Auschwitz könyvelőjeként” elhíresült náci per egyik koronatanúja volt, most Mensch-díjjal, Az Igaz Ember díjával tüntették ki.  

Lebovits Imre
 
Lebovits Imre
 

Iványi Gábor lelkészt a hetvenedik születésnapján barátai, tisztelői köszöntötték, többek között egy róla – titokban – készült kisfilmmel. Most, a Klubdélelőttben egy fél óráig igyekeztünk elfelejteni a sok meghurcolást, az igazságtalan vádakat, amit ellene és az egyháza ellen elkövetett ez a kormány. Csak a szépre emlékeztünk.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2021. október 16. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa