„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Csak a legügyesebbek harcoljanak éjszaka a szúnyogokkal

14/05/2019 14:35

| Szerző: Klubrádió

A szúnyogok elsősorban hő, másodsorban kibocsátott szén-dioxid, harmadsorban kémiai anyagok alapján „vonzódnak” az emberhez. Ki mint izzad, úgy eszik a szúnyogok – utalt rá a szakértő. Azt is elmondta, ha egy nyári éjszaka szúnyog támad ránk álmunkban, és nem tudjuk lecsapni, eldönthetjük, hogy egy nagy csípést szeretnénk tőle, vagy sok kicsit. 

2019. május 14. Ötös / részlet - beszélgetés Soltész Zoltánnal (19. 05.14.)
09:46
00:00
Jön a nyár, készülünk a szúnyogszezonra is – ennek jegyében kérdeztük Soltész Zoltán dipterológust, azaz rovarszakértőt. Az egyik legfontosabb kérdésre, hogy mi alapján „szeretik jobban” a szúnyogok egyikünket vagy másikunkat, úgy válaszolt: ez attól is függ, milyen kémiai anyagokat izzadunk ki.

Soltész Zoltán arról is beszélt, hogy egy szúnyognak nagyon kevés, milliliterekben mérhető mennyiségű vér is elég a szaporodásához, de ahhoz, hogy ezt összegyűjtse, gyakran több csípést is ejtenie kell. Ehhez sok esetben nem is kell továbbszállnia áldozatáról. Éjszakánként egyetlen vérszívó is össze-vissza tud csipkedni bármelyikünket, ha forgolódásunkkal, hessegetésünkkel akadályozzuk a szükséges mennyiség egyszeri megszerzésében.

Vagyis ha egy nyári éjszaka szúnyog támad ránk álmunkban, és nem tudjuk lecsapni, eldönthetjük, hogy egy nagy csípést szeretnénk tőle, vagy sok kicsit. Utóbbi elvetése esetén, a jó tanács ezek alapján az lehet, hogy csak a legügyesebbek harcoljanak éjszaka a szúnyogokkal.

Csak a nőstény szúnyogok csípnek, a hímek szájszerve nem is alkalmas a bőr átszúrására – jegyezte meg. A nőstény szúnyog pedig az összegyűjtött vért tojásokká alakítja, de csak miután jól kipihentette az intenzív szívásban elfáradt szervezetét.

A szakértő elmondta azt is, hogy az ultrahangos szúnyogriasztók a szakirodalom szerint nem hatásosak; az apró rovarok képesek fertőzéseket terjeszteni a nyugat-nílusi vírustól (amely az esetek túlnyomó többségében nagyon enyhe lefolyású) akár a szívférgességig, amelyet állatokról hoz át.

A beszélgetést meghallgathatják a cikk elején, a lejátszóra kattintva!

Ötös
2019. május 14., kedd 10.20
Műsorvezető: Bódy Gergő