„Klubrádió
20 esztendőnk hatalom

Csak a Fidesznél volt menekültáradat

21/12/2021 06:20

| Szerző: Klubrádió

20 esztendőnk hatalom címmel indítottunk visszatekintő sorozatot a húszéves Klubrádió honlapján, ahol az elmúlt két évtized néhány emlékezetes műsorából szemezgetünk.

A 2016. november 9-i Balkanyarban Rózsa Péter vendégei Ungváry Rudolf és Dés Mihály voltak, akik az iszlám bevándorlásról vitatkoztak. Szögesen ellentétes állásponton volt a két neves gondolkodó: Ungváry hűen magához radikálisan elutasította az iszlámot, a 2017-ben elhunyt Dés Mihály - aki élete utolsó éveiben Barcelonában élt - tapasztalatai alapján másként vélekedett.

A valójában Magyarországon nem is létező menekültáradatot használta ki Orbán Viktor arra, hogy a meglehetősen gyenge lábakon álló pártjának népszerűségét visszahozza.

2021. december 20. 20 esztendőnk hatalom (2016.01.09. Balkanyar: Ungváry Rudolf és Dés Mihály)
51:01
00:00

Igen messziről indult az a vita, amelyet Ungváry Rudolf író és Dés Mihály író folytatott 2016. januárjában a menekültkérdésről, Rózsa Péter műsorában, a Balkanyarban. Az egész világon téma volt a bevándorlás, az iszlám, és Ungváry olyan véleményt tett közzé, amellyel még a legközelebbi barátai is vitatkozni kezdtek. A vélemény egyszerű: ha rövid idő alatt túl sok menekült érkezik, az integrációs problémákat okoz. Az eloszlásuk nem lesz egyenlő, oda mennek, ahol már vannak bevándorlók, bizonyos helyeken, főleg nagyvárosokban így tömegével jelennek meg, és ez már gond, belpolitikai feszültséghez vezet. Ez megmutatkozott Nyugat-Európa több országában. S mivel a demokratikus oldalnak nincsenek válaszai, átengedte az egész kérdést a jobboldalnak, az profitál a jelenségből.

Na, erre a véleményre számos ellenvélemény keletkezett, köztük olyanok, hogy menekültáradat nincs, Magyarországon menekültek sincsenek, sőt iszlám sincs. Dés Mihály író szerint ez az egész kérdés a mageurópa problémája. Nálunk a lakosság 0,1 százaléka muszlim, az úgynevezett egyházi adót, amit náluk nagyon komolyan vesznek, mindössze 300-an fizették be.

 
 

Ungváry szerint az iszlám belső válsága olyan nagy, hogy föltétlenül számítani kell további menekülőkre, Dés Mihály azt mondja, hogy kezelni kell a helyzetet, szigortani a bevándorlási szabályokat, stabilizálni kell az állapotokat, és támogatni az úgynevezett pufferországokat, lásd Törökország, amelyek feltartóztatják a hirtelen érkezett áradatot. Ungváry szerint nem integrálhatatlanok a menekültek, de idő kell hozzá. Nehéz dolguk van egy más kultúrkörből érkezetteknek. Dés úgy véli, hogy az Orbán-féle menekültpolitikát vissza kell utasítani. Amúgy is követhetetlen, egyszer beenged boldog-boldogtalant, egyszer meg visszatart mindenkit. Csak az a baj Ungváry véleménye szerint, hogy a demokratikus oldalnak nincs elképzelése, nincs terve, ezért az egész ügy a szélsőjobb malmára hajtja a vizet. Javasolhatná például a demokratikus oldal a sarija egyes részeinek betiltását, nehogy párhuzamos törvénykezés jöjjön létre, mint Nagy-Britanniában. Na, ezen az ötleten megint elindult a vita, pedig nem légből kapott. Nyugaton már felvetődött. Itt azonban nincs annyi iszlamista, és nem is lesz. Ha megnézzük a lélekszámuk növekedését, megállapíthatjuk, hogy az 10 évenként 1 százalék, vagyis elenyésző.

balkanyar2
 
Ungváry Rudolf és Dés Mihály
 

Ami a lényeget illeti: Orbán Viktor jól jött ki – a saját szempontjából nézve – a menekült mizériából, amit persze saját maga keltett. Pártjának nőtt a népszerűsége, sok szavazót hozott, illetve hozott vissza. Lényeges, hogy honnan: a Jobbiktól.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Balkanyar
2016. november 9.
Műsorvezető: Rózsa Péter