„Klubrádió
Reggeli gyors

Covid: „a betegek hangulatán akartunk javítani, Kásler leállított”

25/02/2021 11:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Bakos Gábor, az ARC plakátkiállítás egyik szervezője beszélt arról, hogy egy kórház covid-osztályán dolgozó orvosok, ápolók arcképét szerették volna felragasztani a védőruhájukra, hogy a betegek lássák, ki foglalkozik velük, mert ez nemzetközi tapasztalatok alapján nagyban javítja a hangulatukat. Azonban úgy tudja, Kásler Miklós szólt oda, hogy ezt nem lehet, és szerinte azért, mert az ARC kiállítással van baja. A miniszter reagált, szerinte ez álhír és hazugság.

2021. február 25. Reggeli gyors - részlet 21.02.25. Bakos Gábor
04:46
00:00

Sajtóhírek szerint a Dél-pesti Centrumkórház covid-osztályán dolgozó orvosok, ápolók védőruhájára szerették volna felragasztani a dolgozók arcképét, hogy a betegek láthassák, ki kezeli őket. A portrékat az ARC plakátkiállítás szervezői készítették volna, de úgy tudni, maga Kásler Miklós miniszter hívta fel a kórház egyik orvosát, hogy ezt nem lehet.

Bakos Gábor, az ARC plakátkiállítás egyik szervezője elmondta: nincs oka kételkedni annak az orvosnak a szavaiban, aki őt tájékoztatta arról, hogy személyesen Kásler Miklós fújta le az akciót. Más nem jutott eszébe, mint az, hogy velük van baja a miniszternek (az ARC kiállításon a hazai közélettel kritikus plakátok jelennek meg – a szerk.). Minősíthetetlennek nevezte ezt a húzást. Bakos első reakciója az volt, hogy „annyi mindent ellopnak ebben az országban”, ezt nem is kell ellopni, odaadják bárkinek, csak csinálja meg. Ráadásul nem az ő ötletük, látták a koronavírus-járvány idején Olaszországban, Izraelben, és azok a tapasztalatok, hogy igen jó hatással van a betegek, az orvosok hangulatára és a kommunikációra.

Ők ezt egy covid-osztályon kezdték el megszervezni, tizenhat orvos, ápoló vett volna részt benne önkéntesen. Bakos Gábor már a fotózásra vitte volna az első adat „ragacsot”, ami az érintettek saját képei alapján készült (még csak nem is kellett volna lefotózni mindenkit), amikor leállították. Egyébként egyszerű nyomtatásról van szó, annyi minimális grafikai kiegészítéssel, hogy érdemes ráírni a képre az illető orvos vagy ápoló nevét, aztán akár celluxszal vagy szigetelőszalaggal felragasztani. Abban reménykedik, hogy így talán eljut sokakhoz az ötlet.

Frissítés: Kásler Miklós hivatalos Facebook-oldalán csütörtökön azt írta: hazugság, hogy telefonon kérte a Dél-pesti Centrumkórház vezetését a projekt leállítására. Arra nem tért ki a posztban, hogy akkor miért hiúsult meg a fotózás. A Telex is rákérdezett az Emminél és a Dél-pesti Centrumkórháznál a projekt leállításának okaira, de nem kapott választ.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Reggeli gyors
2021.02.25. 08:36
Műsorvezető: Para-Kovács Imre