„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ceglédi Zoltán: Jó az összefogás, de közös lista nem kell

22/10/2019 17:25

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Attól hangos az ellenzéki politika, hogy az összefogás hozta meg a sikert a helyhatósági választásokon. Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint árnyaltabb a kép, az ellenzéki sikerhez nem elég az összefogás, kifejezetten jó jelöltek és jó kampány is kell hozzá, ha pedig nem egyéni indulókról van szó, hanem listás szavazásról, jobb, ha az ellenzéki pártok külön-külön próbálkoznak.

2019. október 22. Megbeszéljük - részlet 19.10.22. Ceglédi Zoltán
23:48
00:00

Nem híve az ellenzéki összefogásnak – ezt olvassák ki sokan Ceglédi Zoltán politikai elemző cikkeiből, tanulmányaiból, ám ezt szerinte ő soha nem mondta. Mindig is azt képviselte, hogy az ellenzék számára az ad nagyobb esélyt a győzelemre, ha az egyéni jelöltek esetében koordinál, de a közös pártlistát kerüli. Szerinte ugyanis a külön listás indulás ad lehetőséget arra, hogy a kormánnyal elégedetlen polgárok úgy válasszanak maguknak pártot, hogy nem kell olyan ellenzéki erőre adni a voksukat, amellyel egyébként szintén nem szimpatizálnak.

Ráadásul, külön listák esetén új személyiségek és pártok is megjelenhetnek a politika porondján, ahogy történt az a májusi európai parlamenti választáson a kampány „legnagyobb találmányával”, Dobrev Klárával, a 16 százalékig jutó DK listavezetőjével vagy a hirtelen feltörő, 10 százalékot produkáló Momentummal. Az összefogás-szlogennel kampányoló MSZP közben csak 6 százalékot ért el – tette hozzá Ceglédi Zoltán, aki szerint az októberi önkormányzati választás is azt mutatta, hogy a közös listák kevesebb szavazatot hoznak az ellenzéknek, mintha lehet a pártok között választani.

Az ellenzéki pártoknak tehát külön érdemes próbálkozniuk, ha listás szavazásról van szó, és együtt indulniuk, ha egyéni jelöltekről, de ez utóbbi esetben sem garancia a sikerre az összefogósdi. Ahhoz, hogy a közös ellenzéki induló nyerhessen, az is szükséges, hogy jó legyen a képviselő- vagy a polgármesterjelölt, és jól kampányoljon – hangsúlyozta.

Látni kell azt is, hogy nincs ember, aki hitelesen képviselné a mögötte álló valamennyi párt politikáját. Karácsony Gergely, a főpolgármester-választás ellenzéki győztese sem ilyen, az ő sikerének titka éppen az, hogy nem tolta előre a pártokat a kampányban, plakátjain még a pártok színei sem jelentek meg, az egyesült ellenzék kifejezést használta, és a pártok hátrább léptek.

Ceglédi Zoltán a civil jelöltek feltétlen sikerében sem hisz. Pikó András a VIII. kerületben a civilségből indult ugyan, de már a választás előtt kimondta, hogy politikussá szeretne válni, legalábbis politikával akar foglalkozni. Baranyi Krisztina a IX. kerületben volt önkormányzati képviselő, tehát volt már politikai múlt mögötte, úgy indult neki a polgármesterségnek. Minden szakmának megvannak a szabályai, elvárásai, kívülről, kívülállóként nem lehet egy kerületet, vagy egy települést vezetni.

Ceglédi Zoltán receptje tehát továbbra is az, hogy a listás szavazásokon minden megfelelő támogatottsággal rendelkező párt adjon lehetőséget arra, hogy a szimpatizánsai rá szavazzanak. Amikor pedig egyéni jelöltekre lehet szavazni, ott válasszák ki a legalkalmasabb jelöltet együtt, és csináljanak egy jó kampányt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió

Megbeszéljük
1019.10.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György