„Klubrádió
Reggeli gyors

Butább e-jegyrendszert tesztel a BKK

22/05/2019 10:27

| Szerző: Klubrádió

Már a korábban tervezett rendszer tesztje is csúfos bukás volt, kérdés, hogy második nekifutásra mi lesz.

2019. május 22. Reggeli gyors - részlet 19.05.22. Gyöngyösi Máté
06:44
00:00

Hamarosan elindulhat a budapesti közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer tesztje. Ez akár jó hír is lehetne, de az ember kétkedve fogadja, miután egy korábbi tesztnél kiderült, hogy gyakorlatilag semmi sem működik. Gyöngyösi Máté, a Közlekedő Tömeg Egyesület tagja osztotta meg aggályait a Reggeli gyors hallgatóival.

A korábban tervezett RIGO elektronikus jegyrendszer valóban korszerű és kényelmes lett volna, 2018-as bevezetéssel. Csakhogy a BKK vezetői azt a projektet nem menedzselték megfelelően, szerződést is bontottak, ráadásul a 14 milliárd forintos fedezet is köddé vált Gyöngyösi Máté tudomása szerint. Az sem világos, hogy a megrendelt eszközökkel mi lett, vagy mi lesz esetleg.

A RIGO rendszerében az utasnak lett volna egy kártyája, de a saját bankkártyáját is használhatta volna, amelyet egyszerűen oda kellett volna érinteni a leolvasóhoz. A program kiszámolta volna az utas számára legolcsóbb megoldást és csak annyit vont volna le a kártyáról, vagy ajánlott volna más eljutási lehetőséget.

A most tesztelendő rendszer ilyet nem tud, az előzőnél sokkal butább. Annyit ellenőriz, hogy van-e fedezet a jegy mögött, illetve a sorakozást teszi feleslegesség, de a leendő utasnak egy hosszú regisztrációs folyamatot kell végigcsinálnia. Azt, hogy milyen jegyet válasszon, az utasnak kell eldöntenie, miközben mintegy 30 díjtételt alkalmaz a BKK.

Egyelőre csak a repülőtéri buszjáraton üzemel majd, például a metrónál nem, ott a már meglévő kapukat is üzemen kívül helyezik. Pedig a bliccelést igazán csak az ilyen kapukkal lehet kiszűrni.

Az egész teszt Pintér Sándor és Tarlós István megállapodása alapján indul, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. égisze alatt. Civil szervezetek nem láthatnak bele, hogy mi is zajlik – mondta el Gyöngyösi Máté.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. A korábban tervezett RIGO egyik leolvasója. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.