„Klubrádió
Reggeli gyors

Buktak a választásokon a NER milliárdosai

16/10/2019 10:08

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc és családja 13 milliárdot is veszíthetett volna egy nap alatt, aztán korrigált a tőzsde és „csak” 4,5 milliárd lett belőle.

2019. október 16. Reggeli gyors - részlet 19.10.16. Herman Bernadett
08:24
00:00

A tőzsde gyorsan reagált az önkormányzati választásokra, a kormánypártok vereségének árazta be az eredményt. Erre lehet következtetni néhány emblematikus cég kapitalizációjának változásából. Az Orbán nagy barátjához, Mészáros Lőrinchez köthető cégek árfolyama esett, 7-8 százalékot is. Ez a köreihez tartozóknak 13 milliárd forintos veszteséget is jelentett volna csupán egy papíron, de aztán fordult a széljárás, így a veszteség 4.5 milliárd lett.

Az adatokat Herman Bernadett, a napi.hu munkatársa elemezte, aki kiemelte, hogy ez persze nem úgynevezett realizált veszteség, akkor lenne kézzel fogható, ha eladnák a részvényeiket, de ez természetesen egy csöppet sem valószínű. Meg aztán az Opus Global afféle holding, sok vállalat van benne, energetikai cégek, építőipari vállalkozások, ingatlanok, szállodák, tehát sok lábon áll. A másik nagy vesztes a 4iG, emiatt Jászai Gellért mintegy 800 millió forintot bukott. Érdekes módon Tiborcz István, Orbán veje ezt a tőzsdei mozgást megúszta.

Persze ezzel az egyszeri sokkal, még nincs vége a folyamatnak, hiszen a befektetők folyamatosan azt figyelik, hogy a papírok a következő években milyen nyereséget hozhatnak. Márpedig, ha a NER-lovagok kezében lévő vállalkozások a jövőben kevesebb állami, vagy önkormányzati megrendelést kapnak - és erre nagy az esély-, akkor biztosan csökken a nyereségük, ezzel együtt a részvényeik értéke is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.10.16. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre