„Klubrádió
Eurozóna

Budapest nem Bécs, nem Berlin, inkább Isztambul

18/10/2019 14:15

| Szerző: Klubrádió

Óvások, panaszok, újraszámlálás. Arra utaló jelek, hogy a hatalom nem akar belenyugodni a választások eredményébe, hiába ígért Orbán Viktor együttműködést Budapestnek.

2019. október 18. Eurozóna - részlet 19.10.18. 13:00 Jávor Benedek
14:56
00:00

A világban nem ritkaság, hogy a kormány más szellemiségű, mint a főváros vezetése, de ez Európában általában nem okoz gondot. Példa erre Bécs, vagy Berlin. Magyarország és Budapest helyzete inkább Törökország és Isztambul (bár az nem főváros) viszonyához hasonlít, az autokratikus rendszerek mindkét helyen erős pofont kaptak. Jávor Benedek, a Párbeszéd volt EP-képviselője szerint a kormány erre feltehetőleg nem egészen normális módon fog reagálni. Jelek már vannak: óvásokkal, panaszokkal késleltetik az új önkormányzatok felállását.

Az Európai Unió alapesetben nem avatkozik be ilyenkor, csakis akkor, ha a hatalom uniós jogot, illetve alapértékeket sért, amikor diszkriminációt alkalmaz az önkormányzatokkal szemben. Jávor Benedek szerint az biztos, hogy a magyar választási eredmények komoly érdeklődést váltottak ki az Európai Unió intézményeiben, ami azt jelenti, hogy figyelni fognak mindarra, ami a kormány és Budapest viszonyában történni fog.

Számos ellenzéki politikus felvetette már, hogy a hatalom packázását úgy lehetne kikerülni, ha az önkormányzatok közvetlenül Brüsszelhez fordulhatnának támogatásért. Erre már most is van lehetőség, bár az így megszerezhető pénz az egész támogatáshoz képest elenyésző. Létezik olyan terv, hogy 2020 után szigorúan célhoz kötötten bővítenék az önkormányzatok lehetőségeit, de a pénzosztás jelenleg állami keretek között zajlik, és ezen nehéz lesz változtatni. Persze, ha Orbán Viktor továbbra is szembe megy az unióval, renitens módon viselkedik, ez lehet egy érv azok számára, akik a közvetlen támogatást szorgalmazzák.

Izgalmas pont még az Európai Unió és Magyarország viszonyában a külpolitika. A közösség szinte egyhangúan elítéli Törökországot a szíriai beavatkozás miatt, míg Orbán és Szijjártó feltűnően dörgölőzik Erdoganhoz. Már szemtelen módon provokálják az EU-t. Jávor Benedek szerint ennek nagyon gyorsan lehetnek gyakorlati következményei. Még nem állt össze az Európai Bizottság, Ursula von der Leyen még azt sem mondta ki, hogy elfogadja-e Orbán második jelöltjét, azt meg végképp nem, hogy ha igen, milyen portfóliót szán neki. Orbán valószínűleg belátta már, hogy ezt a meccset elveszített, ezért viselkedik ilyen sértődötten

Végül pedig, ami a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatát illeti. Jávor Benedek úgy véli, ez a felemás helyzet mindkét félnek jó. Az EPP-nek jól jön a 13 fideszes szavazat a parlamentben, ám működtetni kell a nagykoalíciót is, ezért nem engedheti vissza soraiba látványosan a magyar kormánypártot, jó ez a felfüggesztett tagság. Orbánnak meg azért azért jó, mert neki természetes közege a szélsőjobb, de annak most nem fut a szekere, a néppárt közelében tehát kivárhatja, míg változnak az idők, erősödnek a populisták, anélkül, hogy eltűnne a süllyesztőben. Más kérdés, hogy ez a politikai játszma Európa érdekeit egyáltalán nem szolgálja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Eurozóna
2019.10.108. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter