„Klubrádió
Reggeli gyors

Budapest, Budapest, te csodás...leszel

15/07/2019 14:27

| Szerző: Klubrádió

Ismét a Nagykörút helyén folyik majd a Duna, a Margit-sziget egy kicsit lejjebb úszik, a Gellért hegy kozmikus sugarakat nyel el. A fantázia szárnyán.

2019. július 15. Reggeli gyors - részlet 19.07.15. Döme Zsuzsa
07:49
00:00

A nagykörúti dugók felszámolásának egyetlen esztétikus módja, hogy el kell árasztani, vagyis be kell vezetni oda a Dunát. Ám mivel mi gyarló emberek elég szorgalmasan szennyezünk minden vizet, érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy harmadik világbeli, még érintetlen folyó vizét hozzuk ide. A terv a Kétfarkú Kutya Párttól származik.

A párt egyik alapítója, Döme Zsuzsa a Reggeli gyors új rovatában ismertette a merész elképzelést. A rovat arról szól, hogy ha csupán a fantázia számítana, és nem vennének figyelembe politikai, pénzügyi szempontokat, akkor mit lehetne kezdeni a várossal. Fantáziában a kétfarkúaknál láthatóan nincs hiány.

A klímaváltozástól például mindenképpen meg akarják védeni a magyar embereket, mert megérdemlik. Ennek legegyszerűbb módját a kerítésépítésben látják. Egyszerűen körbe kell keríteni az országot. Budapest külön védelmet érdemel, ezért a várost külön is be kell keríteni, meg a kerületeket is, sőt, miután az orbáni kerítés világra szóló siker, kerületeken belül is szükség van ilyenekre. Egészen elképesztő, mondhatni nemzetközi botrány, hogy a Mexikói út és az Amerikai út között még nincs fal.

Ám a magyar emberek mást is megérdemelnek, igazi jólétet. Ezért a párt megépíti a IV. Béla Energiaelnyelőt. Óvatosak, ezért egyelőre föld alatti építkezésben gondolkodnak a Gellért hegy belsejében. A szupermodern berendezés a világűrből érkező pozitív sugárzást gyűjti majd egybe, és ezt az energiát bocsátja a budapestiek rendelkezésére. A beruházás finanszírozására mindenkitől hajlandóak elfogatni támogatást, pénzügyekben a párt nem válogatós, különösen a gyíkemberek közösségére számít.

 
Döme Zsuzsa
 

Egyáltalán nem hasznos, sőt értelmetlen, de fontos ötlet még, hogy a Margit-szigetet egy kicsivel lejjebb úsztatnák, a Lánchídig. Ez azért fontos, mert úgy jobban mutat majd.

Kisebb, de lényegbe vágó probléma a köztéri vécék zárva tartása. Rendelettel tennék kötelezővé minden ilyen zárt illemhely üzemeltetőjének, hogy egy táblára írja ki, hol található a legközelebbi bezárt pisilde. Az egészen fiatalokra is gondolnak, most alakítottak át egy játszótéri fém csúzdát gyereksütővé.

Igazán látványos elképzelés, hogy a belvárosban csettintésre működő közvilágítást építenének ki. A lámpák csettintésre kapcsolnának ki-be. Apró szépséghiba – de erre már ők is rájöttek-, hogy a sok épület miatt a csettintésektől túl visszhangos lenne a városrész, világos tehát hogy kevesebb épületre, intézményre van szükség. A kutyapárt ezért a CEU után Bécsbe költöztetné a Magyar Tudományos Akadémiát, valamint az összes Waldorf iskolát, ezekre itt semmi szükség. Tehát: irány Bécs!

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2019.07.15. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor