„Klubrádió
Reggeli gyors

Brexit – Nem látszik a kiút

29/10/2019 11:42

| Szerző: Klubrádió

A brit társadalom egyre jobban polarizálódik, aki maradni akar az Európai Unióban az nagyon maradna, aki menni akar, az nagyon menne. Óriási árkot sikerült ásni az emberek közé.

2019. október 29. Reggeli gyors - részlet 19.10.29. Kozma Szabina
06:48
00:00

Ismét leszavazták Boris Johnson javaslatát a brit törvényhozásban, ezúttal a december 12-ére tervezett előrehozott választásról. A kormányban érzik, hogy ideje lenne már feloldani a patthelyzetet a parlament és a végrehajtó hatalom között, ezért gondolkodott a miniszterelnök új választásban. A közvélemény-kutatások szerint a toryk 40 százalékon állnak, a Munkáspárt 24-en, Johnson tehát joggal reménykedhet abban, hogy meglesz a többsége az új testületben. Persze az is igaz, hogy Theresa May ennél meggyőzőbb különbség ellenére is bukott egy választást.

Az előrehozott választás értelmét egyébként többen is kétségbe vonják, mondván, hogy előbb az EU-megállapodásról szóló törvényt kellene elfogadni. (Az Európai Unióhoz rendelt nagykövetek hétfőn elfogadták a brit kormány kérelmét a kilépési határidő meghosszabbítására.) Az ellenzék pedig egyáltalán nem akar most választást. A Munkáspárt egyébként elpuskázta a lehetőségeit a közelmúlt csatározásaiban, nem tudni, hogy mit akar, mi az álláspontja a Brexit ügyében. Amennyiben határozottan kiállnának amellett, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja, sokkal több szavazójuk lehetne, mert az emberek a kilépést már azonosították a torykkal.

Kozma Szabina véleménye szerint a kiutat a társadalom sem látja. Az világos, hogy egy népszavazás döntését hajtanák most végre, de a politikai, technikai részletek hatalmas falakat jelentenek. Ilyen az ír-északír vita, vagy Gibraltár kérdése. A társadalom pedig csak polarizálódik, egyre erősödik mind a maradni, mind a kilépni akarók szándéka. Egy óriási árkot sikerült ásni az emberek közé, amely az idő múlásával, a halasztásokkal csak egyre mélyebb lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.10.29. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre