„Klubrádió
Reggeli gyors

Brexit – Ez már tragikomikus

13/03/2019 08:49

| Szerző: Klubrádió

Szavazás szavazás hátán, a britek mégsem tudnak úrrá lenni a helyzeten. Az Európai Unióból való kilépés levezénylése túl nagy feladatnak bizonyul.

2019. március 13. Reggeli gyors - részlet19.03.13. Gálik Zoltán
05:42
00:00

Ismét leszavazta a brit alsóház azt a megállapodást, amely Nagy-Britannia kiválásának folyamatát szabályozná az Európai Unióból. Ma este újabb szavazás következik a képviselőházban, immár a megállapodás nélküli kiválásról. Theresa May kijelentette, hogy a konzervatívok saját maguk dönthetik el, hogyan voksolnak. Ez is jelzi a miniszterelnök pozíciójának meggyengülését.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense szerint a tragikomikus helyzetben általános választásokat is tarthatnak, de ez sem biztos, hogy megoldás lenne, mert jelenleg erős ellenzék sincs. Még az sem kizárt, hogy új népszavazást írnának ki a Brexitről, sőt az is elképzelhető, hogy Nagy-Britannia ki sem lép az unióból.

Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy hamarosan európai parlamenti választások következnek. Amennyiben addig nem történik meg a kilépés, akkor Nagy-Britannia ugyan bent marad, de nem lesz képviselete. Lehet, hogy legjobb lenne elölről kezdeni a tárgyalásokat.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.