„Klubrádió
Galaxis kalauz

Borító alapján ítéljük meg a könyvet?

14/11/2019 11:25

| Szerző: Klubrádió

A Galaxis Kalauz legutóbbi adásának főbb témái:
- Mennyire befolyásolja a borító, hogy megvesszük-e a könyvet?
- Kitől lehet elvárni, hogy teljesen objektív legyen?
- Létező fogalom-e az utópia a művészeti ágakban, például a sci-fi műfajában?

2019. november 13. Galaxis kalauz (2019. november 13. szerda 15:00)
49:30
00:00
Mennyire befolyásolja a borító, hogy megvesszük-e a könyvet? Ezzel a kérdéssel kezdtük legutóbbi adásunkat. A borítónak tükröznie kell azt, amit a könyvben olvasni lehet, de ugyanígy utalnia kell a könyv műfajára is. A feliratok, a borító anyaga, minősége, a címek letisztultsága - ezek markánsan különböznek a szépirodalmi vagy éppen ponyvák borítóin.

Könyvet sem veszünk érzelmek nélkül, ahogy más döntést sem hozunk meg teljesen objektíven. Kitől lehet elvárni, hogy teljesen objektív legyen? Ha az emberek érintettek, más lesz a véleményük és ez bizonyos helyzetekben kifejezetten erénynek számít. Vitahelyzetben egyáltalán nem kell érzelemmentesnek lennünk, hiszen az érzéseink informálnak minket arról, hogy mit tartunk értékesnek a világban. Érzelemmentesek tehát nem lehetünk, de két dolog mindenképpen kell az objektivitáshoz. Egyfelől, hogy nem fűződik érdekem ahhoz, hogy valamilyen álláspontot képviseljek, másfelől pedig képes vagyok komolyan fontolóra venni minden álláspontot, ami a vitában előkerül.  

Végül pedig azt vizsgáltuk meg, létező fogalom-e az utópia a művészeti ágakban, például a sci-fi műfajában? Megtudtuk, hogy a sci-fi inkább disztópiával foglalkozik, hiszen az ember alkalmatlan arra, hogy utópiában éljen, az pedig, hogy valami egy egész társadalomnak jó legyen, teljesen kizárt. Ha utópisztikus részletek meg is jelennek a sci-fi irodalomban, arról előbb-utóbb kiderül, hogy mégsem annyira jó, mint hittük, vagy éppenséggel valamilyen probléma fogja megzavarni a tökéletességet. 

A műsor meghallgatható a fenti lejátszás gomb megnyomásával.

Galaxis kalauz
2019. november 13. 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők: Lay Viktória és Timár Ágnes