„Klubrádió
Ötös – Péterfyékkel

Bónusz anyuka és lízingelt nővér

4/07/2019 14:21

| Szerző: Klubrádió

A lakáshitel elől menekült Svédországba egy óvónő. Más ember lett. Még a reumája is elmúlt.

2019. július 04. Ötös - részlet 19.07.04. Sárik Zsanett
23:04
00:00

OTP-menekültnek nevezi magát, mert felvett 10 millió forintos lakáshitelt, amiből 30 millió lett, ráment a párkapcsolata, úgy döntött tehát, hogy elhagyja az országot. Miután csak fehér jövedelme volt, a törlesztés mellett nem tudott volna megélni. Előkapott hát 10 banános dobozt, ezekben elfértek a ruhái, és hátat fordított a kies Tatabányának. Nulla nyelvtudással, szinte nulla forinttal Svédországot választotta, pontosabban egy olyan férfit, aki már 10 éve ott élt.

Itthon egyébként állami gondozott volt, elég lázadó természetű, a „bónusz anyukával” és a „lízingelt testvérekkel” jól kijött, de a nevelőapával nem. Azért az óvónőképzőt sikeresen elvégezte.

Sárik Zsanett tehát 36 évesen vágott neki a világnak. A beilleszkedés jól sikerült, egy év nyelvtanulás, ami Svédországban ingyenes, némi helyezkedés, és máris egy óvodában találta magát. Ami más, mint itthon. Minden nap kiviszik a gyerekeket játszani, ha esik, ha fúj. Mellesleg, ha esik, akkor a gyerkőcök ruháit be lehet tenni egy szárító szekrénybe, nehogy vizesen induljanak haza. Egy csillét tolunk – mondja, amikor az vetődik föl, hogy találkozott-e előítéletekkel. Van persze svéd kolléganője, de van eritreai is.

Tapasztalata szerint szinte mindenki jól járt, aki oda költözött. Van aki az egész családját kivitte az idők folyamán, a 60-70 éves szülőket is. Ha valaki hazaköltözik, az általában érzelmi indíttatásból teszi.

Zsanett más ember lett odakint: eleinte nem volt biztos benne, hogy végig tudja csinálni a váltást, de ma már nem kérdés számára, hogy túléli-e. Mindent túlél. Itthon reumát állapítottak meg nála és azt tanácsolták, hogy ne menjen ki az utcára, ha hideg van. Svédországban pedig van. Hideg. Reuma nincs, Zsanett legalábbis tünetmentes. Ezt teszi a változás.

Az intejút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.

Ötös
2019.07.04. 10:00
Műsorvezető: Péterfy Gergely