„Klubrádió
Reggeli gyors

Bolgár György: Varga Judit lett a kormány ökle

6/12/2019 16:17

| Szerző: Klubrádió

Varga Judit lett az, aki Orbán Viktor akaratából üti az EU-t Bolgár György szerint. Az igazság (egy) pillanatában a igazságügyminiszter legutóbbi, sajtóról és migrációról szóló interjúját vettük górcső alá.

2019. december 06. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.12.06.)
08:45
00:00

Varga Judit a Die Weltnek a többi között azt mondta: a magyar médiapiacon történt változásoknak köszönhetően a keresztény-konzervatív és liberális eszmék egyaránt megjelenítődnek a közéletben, valamint a konzervatív médiumok csupán a tájékoztatás kiegyensúlyozottságára törekednek.

Műsorvezetőnk, Bolgár György szerint Varga Judit lett a kormány <qclass=" icms-unhandled-style">első számú ökle Európában, írt egy cikket a jogállamiság relativizálásáról az Euronewsnak, válaszolt is rá három jogászprofesszor, csütörtök este tartott egy előadást, most a Die Weltben jelentkezik. Ő lett az tehát, aki Orbán Viktor bizalmából folyamatosan „sorozza, üti” az EU-t – de nem az új vezetését, mivel ők engedtek Orbán kérésnek és Várhelyi Olivér megkapta a bővítési biztosi portfóliót.

„A médiumok többsége szélsőségesen kormánykritikus” – nyilatkozta a tárcavezető az említett interjúban. Ez nem az igazságügyi portfólióhoz tartozik, egyébként pedig „szélsőségesen nem igaz” Bolgár György szerint. Többször végigvettük ezt már (nem is csak mi) az elmúlt években, de például nincs az ellenzéknek KESMA-ja, ahol több mint 500 médium tömörül. Tudjuk, hogy milyen a kormány kezében lévő állam nyomásgyakorlása minden területen, legutóbb éppen az ellenzéki vezetésűvé lett városok televíziói tapasztalhatják ezt.

Azt is mondta Varga Judit, hogy „a magyar sajtópiac a piacgazdaság alapján szerveződik” – nem biztos, hogy a német olvasók ezt annyira ismerik, de mi tudjuk, hogy az állam milyen eszközökkel lép fel: kvázi államosítással, a KESMA-val, és a hirdetési piac ellenőrzés alatt tartásával még a formailag tőle nem függők hirdetési politikáját is tudja befolyásolni; megvan, hogy hol kell, hol lehet és hol tilos hirdetni. Ennyit a piacgazdaság szabályairól.

Varga Judit azt mondta a migrációs válsággal kapcsolatban, hogy Magyarország mindig is kiállt a szolidaritás mellett, Bolgár György szerint viszont soha. Felmondták például a dublini szerződést, amely alapján visszaküldhettek volna menekülteket Magyarországra, ha itt regisztrálták őket először az EU-ban. Tehát egy meglévő európai megállapodást rúgott fel a kormány, majd jött a kerítés. Volt abban logika, amit akkor tettek, de szolidaritást nem vállaltak se a görögökkel, se az olaszokkal, se a spanyolokkal, akikhez a legtöbb menekült érkezett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Varga Judit/Facebook

Reggeli gyors
2019.12.06. 08:20
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert