„Klubrádió
Reggeli gyors

Bolgár György: Orbán fenyegetőzött beszédében

4/10/2019 14:06

| Szerző: Klubrádió

A szocialisták (meg nagyjából mindenki, aki nem a Fidesz) örüljön, hogy ép bőrrel megúszta – Bolgár György szerint ez volt a Fidesz kongresszusán elmondott Orbán-beszéd egyik üzenete. Az igazság (egy) pillanatában elmondta: kaptak külföldi vezetők és országok is, de hogy kik, az nem világos.

2019. október 04. Reggeli gyors / részlet, Bolgár György rovata (19.10.04.)
09:49
00:00

Orbán Viktor beszéde múlt vasárnap volt a Fidesz-kongresszusán, a szövegből legtöbben azt emelték ki, hogy a miniszterelnök szerint van egy tizenegyedik parancsolat – ne mondj rosszat fideszes társadról. Bolgár György további érdekes elemeket talált.

A kormányfő például lényegében azt mondta, örüljenek a szocialisták (meg bárki, aki nem a Fidesz), hogy élnek, ép bőrrel megúszták – ezek burkolt fenyegetések, ami elítélendő, ugyanakkor, mivel ez a véleménye, nem lehet szembeállítani a tényekkel. 

Volt azonban, amit igen. Orbán Viktor azt is mondta: szépen gyarapodik azon külföldi politikusok, pártok, sőt országok csapata, akik és amelyek „megnyúlt képpel és fejükön flastrommal somfordálnak haza a budai vár falai alól”. Bolgár György feltette a kérdést: kik lehetnek ezek? Nyilván nem Vlagyimir Putyin, mert ő még csak most jön. Norbert Hofer, az osztrák szélsőjobbos Szabadságpárt elnöke? Ők kikaptak, 10 százalékot vesztettek korábbi eredményükhöz képest az osztrák választáson. Matteo Salvini? Hogy ölelgették egymást, aztán kiesett a kormánykoalícióból a volt belügyminiszter. Angela Merkel német kancellár? Igaz, ő nem jutott el Budáig, csak Sopronig, de a határ menti pikniken nem úgy nézett ki, mint akit „ütne-verne” Orbán.

Azt is mondta a miniszterelnök, hogy 2010-ben 85 százalék fölött volt az államadósság – nem, 80,5 százalék volt, 5 százalékot rátett gálánsan. Közölte: a csehek mellett mi teljesítünk Európában a legjobban. A GDP növekedésében nem a csehek teljesítenek a legjobban, nem is mi, hanem az írek. Az elmúlt néhány év adatait megnézve pedig a lengyeleket érdemes kiemelni. A cseh munkanélküliségi mutató tényleg a legjobb, a magyar adat is az élmezőnyben van, de abba beleszámolják a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat is – hívta fel a figyelmet műsorvezetőnk.

A Fidesz tisztújító kongresszusa Budapesten
 
Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke beszédet mond a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt
 


Orbán szerint bár „az Uniónak nem mi vagyunk a lieblingjei” – ezt látjuk a Trócsányi-ügyben is –, 2010 óta egymillió ember tört ki a szegénységből. Bolgár György szerint azért javult a mutató, mert egy kérdést megváltoztattak. Az Eurostat adatai szerint egy év alatt 50-ről 31 százalékra csökkent azok aránya, akik nem tudnak kifizetni egy váratlan kiadást. Azonban az erre vonatkozó kérdést másképp tették fel, nem általánosságban, a váratlan kiadásra vonatkozóan, hanem egy konkrét összeget, 74 ezer forintot megadva, és erre már többen válaszolták azt, hogy megoldható lenne.

Orbán Viktor szerint most kezdenek komolyra fordulni a dolgok Európában – de akkor 2015 óta miért ijesztgeti az országot? De most már – folytatta a Fidesz-elnökként is újraválasztott Orbán – nem egyedül állunk a küzdőtéren (...), hanem egy tekintélyes hadoszlop tagjaként, amelybe beleértette az osztrákokat, ahol elbukott a széljobb, és az olaszokat is, akiknél a baloldal van kormányon jelenleg.

És abban is hisz, hogy a következő évtized a közép-európai országoké lesz, Európának ez a sarka visszanyeri „a kommunizmus előtti varázslatos színeit”. Mik lehetnek a kommunizmus előtti varázslatos színek? Csak nem Szálasi, Horthy, Tiso Szlovákiája, Antonescu és a román Vasgárda, Pilsudski és követőinek Lengyelországa?

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors
2019.10.04. 08:20
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert