„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Lassan körülöttünk mindenki bevezeti az eurót, nekünk sem marad más választásunk

20/01/2022 09:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem teljesíthetetlenek az euró bevezetéséhez szükséges feltételek – véli Bod Péter Ákos. Az MNB volt elnöke szerint eddig leginkább a politikai akarat hiányzott ehhez. Abban azonban bizonytalan, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt ígérete teljesíthető. Ahhoz öt éven belül bevezethesse az eurót, konszolidálni kell a jelenleg nem túl előnyös gazdasági helyzetet, adott szintre beállítani a pénzügyi mutatókat. A közgazdász hozzátette, hogy a környező tagállamok szép lassan mind belépnek az eurozónába, amely azt is jelenti, hogy Magyarország új hátrányokkal néz szembe, ha sokáig késlekedik.

2022. január 20. Reggeli gyors - részlet 22.01.20. Bod Péter Ákos
12:51
00:00

Márki-Zay Péter szerint az euró bevezetésében már megegyeztek a pártok, ha győz az összellenzék, akkor öt éven belül nálunk is euróval fizethetünk. Hogy az ígéret mögött mennyi igazság rejtezhet, arról Bod Péter Ákost kérdeztük.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke a Klubrádiónak azt mondta, első körben erős politikai akarat kell az euró bevezetéséhez. Ez önmagában persze nem elégséges, az euró bevezetésének feltételei a Maastrichti szerződésben foglaltak szerint az EU-tagságon kívül egy, a pénznem bevezetéséhez szükséges pénzügyi és gazdasági harmonizációs folyamat. Ennek része a pénzügyi mutatók beállítása:

  • az infláció,
  • a kamatszint,
  • a deficit
  • és az államháztartás felhalmozott hiányának

megfelelő szinten tartása.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter ÁkosFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A szlovéneknek 3 év alatt sikerült elérniük, hogy csatlakozhassanak az eurozónához. Őket követték a szlovákok és a balti tagállamok sorban. Jelenleg a Románia, Bulgária és Horvátország készül fel. Ezzel szemben Magyarország, amely 18 éve tagállam, de valamely okból – hasonlóan Lengyelországhoz és Csehországhoz – nem igazán "csipkedi magát", hogy megfeleljen az euró bevezetéséhez szükséges feltételeknek. A közgazdász szerint ezek alapján mégis úgy véli, teljesíthető feladatról van szó, ha a politikai vezetők elszánják magukat erre. Magyarországon is volt erre utaló jel, Bod szerint éppen az első Orbán-kormány említette a korai belépés lehetőségét, de aztán jött a gazdasági krízis, és a terv valahogy "elfelejtődött".

Hozzátette, a környező tagországok belépése azt is jelenti, hogy az az ország, amely ilyen környezetben nem lép be az eurozónába, további hátrányoknak teszi ki magát. A forint "spekulációs valutává" válik, amely eddig sem volt kedvező helyzetben az euróhoz képest.

Bod szerint nem lehetetlen megfékezni az inflációt és a konszolidálni a pénzügyi és gazdasági helyzetet, tervszerű, kiszámított lépésekkel. Arra azonban nehezen tudott válaszolni, hogy mikor sikerülhet bevezetni az eurót. A Maastrichti szerződés az euró bevezetésével kapcsolatos feltételeit 1991-92-ben alkotta meg, és a szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a többi belépő esetében felülvizsgálja a szerződés vonatkozó pontjait.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.01.20., csütörtök 8:25
Riporter: Mérő Vera