„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Betegen nem jó a szauna!

8/07/2020 13:13

| Szerző: Klubrádió

Ha betegek vagyunk, nem jó szaunázni és az antibiotikumok szedésével, az orrcseppek alkalmazásával is óvatosan kell bánnunk, ezt is elmondta Rezessy Bálint háziorvos.

2020. július 07. Ötös - Bódy Gergővel / részlet, Városi legendák (2020. július 07., kedd 10:00)
12:54
00:00

A meleg javítja a vérellátást, segít az immunrendszernek, viszont, ha már van egy vírusfertőzés, ami esetleg lázzal jár, ezt a meleg még tovább fokozhatja és akár súlyos állapotot is előidézhet. 

A hagyományos és az infraszauna jót tesz az immunrendszernek, de azt inkább megelőzésre érdemes használni, terápiás céllal nem javasolt. Igaz, hogy amikor a fertőzés legelején vagyunk, a napozás vagy akár a szauna, azaz a hőhatás lehet jótékony, de azt a határt, amikortól viszont már káros, nagyon nehéz megtalálni. - mondta el Rezzessy Bálint.

Az antibiotikumokhoz hozzászokik a szervezet

Közismert tény, hogy az antibiotikum a baktériumokra hat, de a vírusokra nem. Antibiotikum adását a rezisztencia miatt az orvosi kamara csupán indokolt esetben ajánlja.

Nem nagyon vannak új antibiotikumok, ezért folyamatosan csökken az úgynevezett orvosi fegyvertár, mivel a korókozók egyre ellenállóbbak, sőt, pár év múlva könnyen megeshet, hogy az antibiotikumok teljesen hatástalanná válnak.

Az influenza oltást is azért kell évente ismételni, mert a vírusok spontán mutálódnak, ezért egyes oltóanagyokra egy idő után már nem reagálnak. - tette hozzá Rezzessy Bálint.

Léteznek vírusellenes szerek, például nagyon súlyos influenza szövődményeire vannak bizonyos antibiotikumok is, de ezek nagyon drágák. A legfőbb ok mégis, amiért nem használjuk őket, az, hogy az esetek 95 százalékában az immunrendszer gyógyszerek nélkül is képes legyőzni a betegséget. Természetesen mindez azokra az esetekre igaz, amikor szervezetünk egészségesen működik. 

Óvatosan az orrcseppel!

Az orrsprayt, orrcseppet a nyálkahártya lelohasztására alkalmazzák az orvosok, de amennyiben 7-10 napnál tovább használunk ilyen szereket, az egy öngerjesztő folyamatot fog beindítani, mely által újra elindulhat a váladékképződést, éppen ezért ezeket is érdemes csakis módjával alkalmazni. -jegyezte meg az orvos.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös- Bódy Gergővel
2020. július 7. 10.00.