„Klubrádió
Reggeli gyors

Bérnyomásmérő

1/08/2019 11:28

| Szerző: Klubrádió

Sztrájkkal indulhat a tanév. A Pedagógusok Szakszervezete megállapodott ugyan a miniszterrel, de a kormány lesöpörte azt az asztalról.

2019. augusztus 01. Reggeli gyors - részlet 19.08.01. Szabó Zsuzsanna
09:56
00:00

Számos pedagógus tette közzé különböző közösségi oldalakon, hogy mennyi a bére. Felemelve ezzel sok ember vérnyomását, vagy azért, mert szembesültek a ténnyel, vagy azért mert felháborodtak az akción.

A Pedagógusok Szakszervezete hónapokig tárgyalt az Emmi-vel, mert szembesíteni akarták a kormányt azzal, hogy a tanárok kimerültek, fáradtak, sokan közülük betegek, tehát a következő tanévnek így nem szabad nekivágni. Az egyeztetésre szolgál a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács. A miniszterrel sikerült is valamiféle megállapodásra jutni, de ezt a kormány a nyári szünet beköszöntekor lesöpörte az asztalról.

Miközben az állami propaganda attól hangos, hogy milyen fontosak a gyerekek, a velük foglalkozó pedagógusok megbecsülése sehol sincs. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke elmondta, hogy egy kezdő tanár nettó fizetése 130-160 ezer forint között van. A versenyszférában egyetemi végzettséggel átlagosan 640 ezer forintot lehet keresni, pedagógusként 330 ezret. Csoda, hogy nincs elég tanár? „Ilyen megbecsülés mellett csak a szakmájuk iránt fanatikus emberek maradnak a pályán” - olvasható a szakszervezet közleményében.

Ezért készítettek egy úgynevezett „bérnyomásmérőt”, amely táblázatból a pedagógusok kiolvashatják, hogy 2015. januárjától mekkora bruttó jövedelemtől estek el annak ellenére, hogy a kormány politikusai folyton béremelésről beszélnek. A minimálbér emelkedett, de az ő fizetésük ehhez nem igazodott.

Nem indul majd békésen a következő tanév – mondja Szabó Zsuzsanna. Akciókat terveznek, szembesíteni akarják a kormányt, a szülőket azzal, hogy mekkora ellentét van a propaganda és a valóság között. Ha nem jutnak el a bérmegállapodásig, sztrájkolni is készek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.08.01. 06:00.
Műsorvezető: Lampé Ágnes