„Klubrádió
Belső közlés

Bendl Vera: Piros csipke

26/04/2020 10:41

| Szerző: Pályi Márk / Klubrádió

A költészet napjától kezdve a karanténidőszak végéig a Klubrádió honlapján minden nap közzéteszünk egy verses vagy prózai felolvasást Belső közlés című irodalmi műsorunk felvételei közül, hogy az otthon maradást ezzel is tartalmasabbá, könnyebben elviselhetővé tegyük. Ma Bendl Vera Piros csipke című elbeszélését hallgathatják meg Pálos Hanna, a Katona József Színház színészének előadásában.

2020. április 26. Belső közlés (2020.04.26. Bendl Vera)
38:04
00:00
Bendl Vera nem tartozik a szűk értelemben vett irodalmi szerzők közé, néhány írásában ugyanakkor, talán éppen annak köszönhetően, hogy a hangsúly nem a szöveg szövésén, hanem a hétköznapi valóság leírásán van, jóval hitelesebben jár körül egy jelenséget, mint azt az irodalmi alkotások esetében megszokhattuk. Ezek az írásai két évvel ezelőtt A másik férfi című kötetében is megjelentek, és a címadó elbeszélés mellett a most itt meghallgatható novella is ezek közé tartozik, akárcsak Aha, mint az oviban c. írása, amely a nemek viszonyán át mutatja be a kimondott szó szerepét a megcselekedett tettekben, s hogy olykor épp az adott szónak való megfelelés szülheti a legbizarrabb helyzeteket.

Piros csipke című elbeszélése szintén a párkapcsolati érintkezés témáján keresztül boncolgatja a saját életünk fölötti önrendelkezés kérdését. A novella főhősnője barátja távollétében ráébred, hogy nem csak a szokott módon alakíthatja életét és kapcsolatait, és tulajdonképp csak rajta áll, hogy az emberek hogyan reagálnak rá. Az írást a Katona József Színház elismert fiatal színésznője, Pálos Hanna olvasta föl.

Az elbeszélés a fenti lejátszás gombra kattintva hallgatható meg. Az adás, amelyben a felolvasás először elhangzott, itt hallgatható meg.

Az eredeti írott szöveg itt olvasható el.