„Klubrádió
Megbeszéljük...

Béndek Péter: Az ellenzék alapjáraton sem jár

14/08/2020 02:18

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A magyar politikai kultúrában nem a liberális demokrácia a természetes, sokkal inkább az etnonacionalizmus. Itt a demokrácia egyenlő e nemzettel – mondja a filozófus.

2020. augusztus 13. Megbeszéljük - részlet 20.08.13. Béndek Péter
14:26
00:00

Először is meg kellene határozni, hogy mi az, amit „Ha nem tetszik a rendszer…” címmel tett közzé Kozák Márton és Magyar Bálint. Egy tudományos publicisztika, vagy egy stratégiai alapállás. Bármelyiknek is tekinti az írást, Béndek Péter filozófusnak kifogásai vannak, amelyeket Megbeszéljük című műsorunkban vázolt fel.

Amennyiben elemzésről beszélünk, tudományos publicisztikáról, amely az ellenzék ideális viselkedéséről szól, akkor azt lehet kiemelni, hogy nem kormány-, hanem rendszerváltásra van szükség. A filozófus szerint Magyar Bálinték félreértik a helyzetet, csakúgy, mint ’89-ben, illetve nem veszik figyelembe, hogy az egész politikai kultúrát kellene megváltoztatni. Mert mire képes a magyar politikai kultúra, illetve a közösség? Az biztos, hogy nem a liberális demokráciát választja ki, mint olyan rendszert, amelyben az emberek hosszabb távon is jól érzik magukat. Sokkal természetesebbnek tűnik az etnonacionalizmus, bár hazug felfogás. E szerint a demokrácia egyenlő a nemzettel. Aki kisajátítja magának az ilyen fogalmakat, mint nemzet, mint magyarság, az van jó helyzetben. Kell-e mondani, hogy ezt ki tette meg?

 

A másik dolog, amit Magyar Bálinték az alcímben ígérnek, hogy amit leírnak, az egy stratégia. „A rendszerkritikai alapállás stratégiája”. Béndek Péter szerint egy stratégiának megfoghatónak, racionálisnak, megvalósíthatónak kell lennie. Csakhogy Magyarországon nincs ellenzéki cselekvés, nincs ellenzéki gondolkodás. Az ellenzék elfogadja azokat a bélyegeket, amelyeket a Fidesz ráüt, a pártok egymással versengenek. A nép nem hisz az ellenzéknek. Le kellene csendben ülniük a politikusoknak és egyeztetni, majd megmutatni, hogy hatalomra akarnak jutni. A politika a hatalomról szól – hangsúlyozta Béndek Péter. Igaz, hogy Orbán rendszere egy cinikus, aljas rendszer igyekszik ellehetetleníteni ellenfeleit, de nem ez a lényeg. Az ellenzéki politikusok képessége, akarata kevés, az ellenzéki pártok alapjáraton sem járnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük
2020.08.13. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György