„Klubrádió
Esti gyors

Belefáradtak az emberek, és már nem a betegségtől félnek – Kárpáti Iván jegyzete

20/10/2020 17:51

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Próbáljuk fenntartani egy normális élet látszatát, nem üresek az utcák, a munkahelyek, az iskolák. Ez értelemszerűen azzal jár, hogy a járvány idején többen kerülnek kórházba és többen halnak meg. Sokan belefáradtak, ki egzisztenciálisan, ki lelkileg és még többen minden szempontból. Már nem a betegségtől félnek ...  Közben a politikusok kapkodnak, rögtönöznek, Orbán Viktor is eljutott a maszk nélkül bemasírozok bárhova macsóskodástól, a maszkban beoltatom magamat a FB-on influenza ellen állapotig.

2020. október 20. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete 2020.10.20.
02:53
00:00

Tavasszal azon búslakodtam, hogy az Európai Unió csődöt mondott, képtelen összehangoltan kezelni a járványt. Nem azért, mert nincs elegendő erőforrása a világ egyik leggazdagabb vidékének, hanem mert az EU annyi, amennyit a tagországok akarnak, hogy legyen.

Most megint ott tartunk, ahol tavasszal, mindenki maga próbálja megoldani a külön-külön véges lehetőségeivel, amitől úgy nézhet ki, hogy nem kezelhető a helyzet. Most sokkal több ott is a kimutatott fertőzött, ahol tavasszal alig volt. Miért is lenne kevés? Próbáljuk fenntartani egy normális élet látszatát, nem üresek az utcák, a munkahelyek, az iskolák. Ez értelemszerűen azzal jár, hogy többen kerülnek kórházba és többen halnak meg.

Sokan belefáradtak, ki egzisztenciálisan, ki lelkileg és még többen minden szempontból. Már nem a betegségtől félnek, hanem a tervezhetetlenségtől, a kiszámíthatatlanságtól. A politikusok kapkodnak, rögtönöznek, Orbán Viktor is eljutott a maszk nélkül bemasírozok bárhova macsóskodástól, a maszkban beoltatom magamat a FB-on influenza ellen állapotig.

Ne gondoljuk, hogy csak nálunk nem tudják mit kellene csinálni, a szomszédban Igor Matovic szlovák miniszterelnök úgy vágott bele minden előkészítés nélkül az országos tesztelés elindításába, hogy egyelőre nagyobb a káosz, mint előtte volt, ami komoly ellenállást szült. Azt meg végképp senki nem tudja modellezni, hogy milyen következményekkel jár, ha hirtelen több millió embert mozgatnak meg ebben a helyzetben és irányítanak olyan helyekre, ahol tömegjelenetek alakulhatnak ki. Mindez a későbbi intézkedésekbe vetett bizalmat is aláássa, különösen úgy, hogy a szlovák miniszterelnök ma bejelentette: aki nem megy el, arra automatikusan 10 nap karantén vár, de lehet privát laborba is menni. Ebbe belebukhat a koalíciója is, sokat fog még ez változni addig.

De bárhonnan hozhatunk példákat, leginkább olyanokat, hogy többször kijelentik a döntéshozók, nem lehet akkora lezárás, mint tavasszal, aztán mégis, bedöntve azokat a vállalkozásokat, amik még eddig kibírták. Ezzel párhuzamosan világszerte százmilliók nem jutnak hozzá a megfelelő kezelésekhez, vizsgálatokhoz a Covid-készenlét miatt, ezt már a sokszorosan leszerepelt WHO is elismeri, sőt figyelmeztet rá, de érthető okokból, már ennek a szervezetnek sem hisznek sokan. A HIV-vírussal fertőződés sem jelentene automatikusan halálos ítéletet, megfelelő terápia mellett szinten lehet tartani, de százezrek nem jutnak hozzá az ellátáshoz, szintén a WHO számai szerint.

Eközben naponta közlik – közöljük mi is – az egyre használhatatlanabb koronavírus-statisztikákat – minden más, mintha már nem is létezne, sem itthon, sem a világban. Olyan aránytévesztésben vagyunk, hogy azt majd csak talán évek múlva fogjuk felfogni.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. október 20-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Koronavírus - Kötelező a maszk használata a fővárosi töme
 
 Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás