„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bauer Tamás: A DK identitását adta fel, amikor aláírta a közös kormányzás hat pontját

6/01/2021 21:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Demokratikus Koalíció migrációs és nemzeti kérdésben addig vállalt alapelveit adta fel, amikor aláírta a hat ellenzéki párt közös kormányzására vonatkozó alappilléreit – állítja Bauer Tamás. A közgazdász úgy véli, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke 15 millió magyar képviseletével, valamint az LMP-s Scmuck Erzsébet által kiemelt, a Fideszéhez nagyon hasonló migrációs politikával összeegyeztethetetlen az, amit a DK eddig képviselt. Épp ezért az ellenzéki együttműködés nem számíthat az ő szavazatára.

2021. január 07. Megbeszéljük - részlet 21.01.06. Bauer Tamás
15:52
00:00

Kedden írta alá a hat ellenzéki párt a közös kormányzásuk keretét képező hat irányelvet. Míg az érintett pártok résztvevői úgy vélik, ezzel a választók régi igényét teljesítették, nem mindenki tartja ezt célravezetőnek. Bauer Tamás, közgazdász, egyetemi tanár, a Demokratikus Koalíció volt alelnöke Facebook posztjában hosszasan részletezte előnyeit az összefogásnak, amirre 2014-ben és 2018-ban is hiába vártak a szavazók. A hat pártból négyen olyan dolgokat mondtak el, amit Bauer is támogat.

Azonban a Jobbik Magyarországért nevében megszólaló Jakab Péter és a Lehet Más a Politika társelnöke, Scmuck Erzsébet olyan, nem közvetlenül az irányelvekhez tartozó vállalásokat is tett, amelyekkel Bauer nem tud azonosulni, közösséget vállalni.

A Jobbik esetében aligha lehet felróni bárkinek, ha fenntartásai vannak annak dacára sem, hogy párt legalábbis állítása szerint elfordult kezdeti szélsőséges irányvonalától. Bauer azonban nem is ezt kifogásolja igazán, hanem Jakab egy másik kijelentését: „Mi nem hat párt, hanem tizenöt millió magyar kormánya leszünk.” Ezt a formulát eredetileg Antall József kormányprogramot ismertető parlamenti beszédében jelent meg, amikor „tizenötmillió magyar miniszterelnökének” mondta magát, azzal a közbeszúrt szóval, hogy „lélekben”. Ezt a Fidesz közbeszúrás nélkül vette át.

Facebook
 

Kezdetben a Lehet Más a Politika magatartása nem volt egyértelmű, de mára, vagy inkább 2010-re megmutatkozott, hogy mindaz amit és ahogyan képviselnek, az leginkább a Fidesz módszereit idézi. A menkültválság kezdete óta az LMP mindig a kormánnyal azonos álláspontot képviselt, miszerint ha megoldjuk a klímaválságot, akkor migráció is megszűnik. Ez szerinte „Szijjártó Péter szövege”, míg az unió menekültekkel kapcsolatos politikája kimondja, hogy bár valóban a kiváltó okok megszüntetésére kell törekedni, de addig menedéket és méltó körülményeket kell azoknak biztosítani, akik lakhelyük elhagyására kényszerültek. Bauer szerint az unió ott követett el hibát, amikor hagyta, hogy a különböző tagországok a saját menekült-politikájukat folytassák.

Azt is hozzátette, hogy amit a Jobbik és az LMP kifejezett, az homlokegyenest ellene megy annak, amit a DK képvisel. Ezzel a párt Bauer szerint identitását adja fel mind nemzeti, mind migrációs kérdésben.

Az ellenzéki együttműködésről levonta következtetését: nem számíthatnak az ő szavazatára.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
2021.01.06. 16:45
Riporter: Bolgár György