„Klubrádió
Reggeli gyors

Barca-Fradi: mint amikor Deák Bill a Rolling Stonesszal lép fel

21/10/2020 14:52

| Szerző: Klubrádió/szg

Az, hogy a Fradi bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligájába és a Barcelonával meg a Juventusszal játszik, olyan, mintha Deák Bill Gyula a Rolling Stonesszal lépne fel Londonban – mondta Nagy József, a 24.hu újságírója. Szerinte a profi futballban is kell pénz ahhoz, hogy egy csapat elérjen egy szintet, amely után nyereségessé válik, a stadionépítéseknél a túlzott árakkal van problémája, a tao-rendszert pedig hazugságnak tartja.

2020. október 21. Reggeli gyors / részlet, Nagy József (20.10.21.)
09:34
00:00

A Ferencváros futballcsapata 25 év után jutott el újra az európai csúcsfoci igazán mérvadó szakaszába, a Bajnokok Ligája 32-es csoportkörébe. A nyitó fordulóban, kedden volt talán a legnagyobb meccs, igaz, a koronavírus-járvány miatt üres lelátók előtt: a katalán Barcelona fogadta és 5-1-re verte a Fradit, amely azonban nem játszott rosszul, tizenegyest, kiállítást harcolt ki, meg nem adott gólig és kapufáig is eljutott.

Nagy Józsefet, a 24.hu újságíróját kérdeztük, aki maga is Fradi-drukker. Azt mondta: ez a BL-szereplés olyan, mint amikor Deák Bill Gyula a Rolling Stonesszal lép fel Londonban. A transfermarkt általában elfogadott számai alapján a Barca kerete 40-szer annyit ér, mint az Ferencvárosé, a csoportellenfelek közül a Juventus-játékosok összértéke 30-szor, a Dinamo Kijevé 4-szer nagyobb a magyar bajnokhoz képest. Egyébként utóbbi csapat ellen lehet esélye az ukrán edző, Szerhij Rebrov vezette FTC-nek, mert a csoportkörbe jutásért a hasonlóan erős Celticet és Dinamo Zagrebet már sikerült kiejteni – tette hozzá. 

A 444 írt arról tavaly, hogy 2018-ban 17 milliárd forintnyi közpénz jutott a Fradinak. Nagy József arról is beszélt, hogy szerinte a magyar fociba áramló állami támogatást három külön pontban érdemes áttekinteni. Az első a profi futball, ebben, úgy látja, el kell érni egy belépőszintet, aztán rentábilissá válhat a dolog, ha a Ferencvárosnál nem úgy költik el a BL-ből befolyó pénzeket – hatmilliárd forintnyi eurót – mint a ’90-es években, amikor Vincze Ottóék játszottak a Real Madriddal és az Ajaxszal. A másik az infrastruktúra, a stadionok, szerinte szükség volt ennyi létesítményre, de többre már nem. A probléma inkább a túlárazottsággal van, példaként a 190 milliárdos Puskás Arénát említette, amelyhez hasonlót felével-harmadával olcsóbban tudnak felépíteni az erős futballkultúrájú országok közül az olaszok és az angolok.

A harmadik az utánpótlás; itt leginkább hozzáértő szakemberekre lenne szükség, hogy ne tegyék tönkre a gyerekeket. Az anyagi részéről úgy fogalmazott, nem akar bíróság elé kerülni azért, hogy elmondja, melyik egyesületnél tud még a hatodik edző is márkás autót venni az elvileg erre a célra kapott pénzből. A tao-rendszer önmagában egy nagy hazugság – mondta, hozzátéve: sokkal tisztességesebb lenne, ha az állam egyenesen adná ezeket a pénzeket és bizonyos feltételek teljesülését várná el cserébe. Így is szokták monitorozni a magyar labdarúgó-akadémiákat, az európai szövetség, az UEFA által, és rendszerint siralmas értékelést kapnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünk illusztráció, az látható rajta, amint a ferencvárosi szurkolók ünneplik a norvég Molde elleni továbbjutást az Üllői úton, a Groupama Aréna előtt szeptember 29-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020. október 21., szerda 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

És még valami:

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.
Az oldalra jutva majd jobbra fent lát egy kék gombot, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás