„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baranyi: Kocsis Máté nagy pofonba szaladt bele

19/05/2020 23:22

| Szerző: Klubrádió

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere a Belügyminisztériummal folytatott levelezésével cáfolja Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és kerületi országgyűlési képviselő azon állítását, amely szerint nem vettek el 400 millió forint forrást a kerülettől, hanem erre az összegre ő, a polgármester egyszerűen nem tartott igényt.

2020. május 19. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Baranyi Krisztina 2020.05.19.
09:59
00:00

Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár szerint Baranyi Krisztina hazudott arról, hogy a kormány elvette a pénzt egy ferencvárosi közösségi ház felújításától, mert szerinte nem elvették, hanem a polgármester nem tartott igényt erre a forrásra.

Baranyi Krisztina a Megbeszéljük adásában azt mondta: képzeljünk el egy ellenzéki polgármestert, akinek ugyan nincs rossz anyagi helyzetben a kerülete, de mégis, nem a saját büdzséjéből kellene kigazdálkodnia, hanem a Fidesz-kormány által összerakott költségvetésből tudna felújíttatni egy közösségi házat. Vajon van olyan bolond ellenzéki polgármester, aki nem tart igényt 400 millió forint plusz forrásra az ott élőknek? – tette fel a kérdést. Ez a felvetés alapból sántít, ráadásul Kocsis Máté szerint ő külön kérte, hogy ne valósuljon meg a felújítás – jegyezte meg.

Úgy folytatta: Kocsis Máté erről szóló posztjában „nem volt semmilyen bizonyíték”, de odakommentelte, hogy majd nem sokára szolgáltat. Ez lett volna Pogácsás Tibor államtitkár felszólalása, amelyben szerepel, hogy ő, tehát a polgármester kérte a forrás „átcsoportosítását”. Azonban – jelentette ki Baranyi Krisztina – lekérték a forrást a Belügyminisztériumtól, és csak a helyszínváltoztatásról leveleztek a tárcával. Mégpedig azért, mert ezt a forrást kizárólag száz százalékban önkormányzati tulajdonú épületre lehet rákölteni. Az előző, fideszes városvezetés, és a pénzt saját szavai szerint kilobbizó Kocsis Máté nem vette figyelembe a Belügyminisztériumnak ezt a kötelmét, és olyan közösségi házra kérte a támogatást, amelyben magán-, állami és önkormányzati tulajdon is van. Úgy tudták volna felújítani, hogy „az egyik szobát kifestik, a másikat nem, a tető egy részét megjavítják, a többit nem” – tette hozzá. Baranyi Krisztina nem tudja, ez a hiba hogy következhetett be, mert akkor még nem ő volt a polgármester.

Viszont – folytatta – nagyon szerencsés az önkormányzat, mert van egy másik közösségi ház a kerületben, amely teljesen önkormányzati tulajdonú, és arra kérték volna az összeget a másik helyett. Erről leveleztek a Belüggyel, amikor jött a járvány, és egy nekik küldött levélben leírták, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter döntése alapján ezt a pénzt átcsoportosítják a járvány elleni védekezésre, így ez a folyamat leáll, nem lesz forrás. Ha ő azt kérte volna, hogy ne valósuljon meg a beruházás, akkor nem írták volna, hogy sajnálják, de nem lesz ilyen, mert el kell vonni a forrást – tette hozzá.

Baranyi Krisztina szerint több sebből vérzik a történet, nem érti, hogy ez mire volt jó, mert „sajnos elég nagy pofonba szaladt bele Kocsis Máté”. „A napnál is világosabb volt a tévedése vagy tájékozatlansága”, fél órán belül meg lehetett cáfolni a hivatalos, minisztériumi levelezéssel, amit állított a Fidesz-frakcióvezető – fogalmazott a független polgármester.

Szerinte Kocsis Máté „nyilvánvalóan hazudott”, ehelyett nemhogy levenné az erről szóló posztot, hanem hirdeti, pénzt áldoz rá, hogy terjedjen. Baranyi Krisztina azt mondta: a Fidesz mindent lemér, biztosan ezt is, és az emberek valószínűleg nagyon rosszul reagáltak arra, hogy Kocsis Máté a választókerületéhez tartozó mindkét budapesti kerületből fejlesztési forrásokat „vont el”. Ezért szerinte kiállították Kocsist, hogy menjen, nyilatkozza le mindenhol, hogy „Baranyi és Pikó is hazudik”, csak bizonyos állításokat elég könnyű megcáfolni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. május 19., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György