„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baranyi: Jancsó régi tüske miatt vádolhat zsidózással

15/12/2020 22:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Miután visszautasította a kormánymédia zsidózásról szóló vádjait, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester válaszolt a Jancsó Andrea által jegyzett közleményre, amelyben szintén antiszemitizmussal vádolta meg őt a momentumos képviselő és több társa. A kerület független vezetője szerint ez tipikus kabátlopási ügy, arra kiáltanak antiszemitizmust, aki ezt számon kéri. 

2020. december 15. Megbeszéljük / részlet, Baranyi Krisztina (20.12.16.)
11:43
00:00

A Tv2 Tények című műsorában azzal vádolta meg Baranyi Krisztinát, Ferencváros független ellenzéki polgármesterét, hogy a politikus egy önkormányzati ingatlanügyről vitázva durva antiszemita kijelentést tett. A Tények ezt az állítását egy 17 másodperces hangfelvételre alapozza.

A rövid, többórás online vitából kivágott beszélgetésrészletben az hallható, hogy Baranyi - aki a 444-nek sem tagadta, hogy valóban az ő hangja hallatszik, és valóban az hangzott el - a következőt mondja: „Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk, viszont a rohadt szemét zsidó befektető, az nem építhet 1200 négyzetméteren többet. Ugye?” 

A független polgármester közleményt adott ki közösségi oldalán az ügyről, amelyben azt írta: a Fidesznek nyilvánosságra kellene hoznia a teljes beszélgetés felvételét; nem zsidózta le a történetben szereplő vállalkozót, hanem éppen, hogy kérdőre vonta vitapartnereimet esetleges antiszemitizmusuk miatt.

Erről kérdeztük Baranyi Krisztinán a Megbeszéljük keddi adásában is. A független polgármester szerint ez tipikus kabátlopási ügy, arra kiáltanak antiszemitizmust, aki ezt számon kéri. Megismételte, amit hétfőn is mondott, az említett (360 négyzetméteres) telket nagyon korlátozottan lehet értékesíteni, mert szolgalmi jog és felülépítési jog is van rajta, tehát gyakorlatilag csak a szomszéd telek tulajdonosa tudja hasznosítani. Ezért is jelölték ki eladásra és pályáztatták meg. A pályázaton nem meglepő módon egy jelentkező volt, a szomszéd telek tulajdonosa.

Erről az eladásról folyt a vita, és neki se volt világos, hogy miért. A testület jelölte ki a telket eladásra, az illetékes bizottság írta ki a pályázatot, és két értékbecslés alapján meghatározta a minimum árat. A szomszéd telek tulajdonosa ennél magasabb árat ajánlott, ráadásul a korábbi két döntéssel ellentétesen kezdték el firtatni Baranyi meg nem nevezett vitapartnerei, hogy túl olcsón adják el. A polgármester azt mondta, minden érvet megválaszoltak, aztán eljutottak a vitának egy olyan pontjára, ahol „nonszensz dolgokat” hoztak föl, és a vitastílusról, valamint az érvkészletről neki az antiszemitizmus jutott eszébe. Ekkor provokatív módon, nyersen fogalmazva, szarkasztikusan rákérdezett, hogy tán csak nem az illető vevő származása a probléma. A pályázat nyertesét ismerték a testület tagjai – tette hozzá.

Baranyi Krisztina ugyanakkor azt is mondta: nem volt antiszemita célzás az ülésen, csak olyan vélemények voltak, hogy többet ér a terület, és az illető ezzel a kelleténél jobban gazdagszik. Innen jött neki elég impulzív módon ez a kérdés – fogalmazott. Hangsúlyozta: sem akkor, sem később nem szólt senki ezért a felvetésért. Szerinte nem véletlen, hogy a felvételből 17 másodpercet vágtak ki, mert aki részt vett az ülésen, mind tudták, hogy ez miről szól, milyen hangsúllyal hangzott el és mennyire volt ironikus vagy szarkasztikus.

Ahogy műsorvezetőnk felvetette, a Momentum és a Jobbik alkotta képviselőcsoport is antiszemitizmussal vádolja a polgármestert. Erre Baranyi azt mondta: közleményében annyit írt, hogy képviselők egy csoportjával beszélgetett, és meglepetéssel vette tudomásul, hogy az említettek magukra vették. A közleményben a többi között az áll: az Új Pólus frakció tagjai nem tettek semmilyen antiszemita kijelentést az egyeztetésen, csak keveslik a telek árát. Baranyi megdöbbentőnek találja és nem érti ezt a reakciót, mert az illetők jelen volta a vitánál, tudják, hogy nem zsidózott. Nem beszélt velük azóta, nem szóltak neki a közleményről. Azt tőlük kellene megkérdezni, hogy miért állítják ezt – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a momentumos Jancsó Andrea, aki a közleményt szövegezte, ellenfele volt az előválasztáson, ahol 72-28 arányban kapott ki. Nem tud másra gondolni, mint hogy azóta is benne van a tüske emiatt, ugyanis a telekeladást támogatta az a bizottság is, amelynek momentumos elnöke van, ők állapították meg a minimálárat és ők kérték az értékbecsléseket is. Azt is megjegyezte, hogy december 3-án volt egyeztetés több önkormányzati témában, és 11 nap telt el, mire kipattant az ügy. Azt nem tudja, honnan került ki a hangfelvétel, rögzíthette bármelyik képviselő.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Megbeszéljük...
2020. december 15., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György