„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bárándy Péter: Az ellenzék helytelenül döntött

12/11/2020 18:14

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A Fidesz bármikor keresztül vihette volna az alaptörvény módosítását, jellemző, hogy akkor tette, amikor a társadalom szétszedett az izoláltság miatt.

2020. november 12. Megbeszéljük - részlet 20.11.12. Bárándy Péter
00:00
00:00

Az ellenzék előre bejelentette, hogy támogatja a kormány különleges felhatalmazását 90 napra, amely időtartam alatt rendeleti kormányzás folyhat. Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter szerint ez a politikai döntés helytelen volt, mert kiiktatott egy parlamenti szűrőt.

Ugyanis a veszélyhelyzetet a kormány rendelheti el és szüntetheti meg. Itt nincs határidő, hogy mikor. Amikor akarja. Ez nem tetszett korábban az ellenzéknek. Csakhogy a veszélyhelyzet ideje alatt hozott kormányrendeletek 15 napig érvényesek, utána a parlament elé kell vinni azokat, hogy tovább is hatályban maradhassanak. S bár a törvényhozásnak most nem nagy jelentősége van, de mégis valami. A 90 napos határidővel ezt a 15 napos szűrőt iktatták ki.

Aztán rázúdított a kormány egy csomó törvénymódosítást a parlamentre. Itt az alaptörvény-módosítás, amelybe tücsköt-bogarat beletettek, de vannak köztük fontosak is. Például a közpénz fogalmának meghatározása. „Közpénz az állam bevétele, kiadása, követelése.” Ez így egy üres megfogalmazás – mondja Bárándy Péter. Az alapítványokkal kapcsolatos módosításokkal együtt azonban világosan mutatja az állam akaratát, brutálisan lelepleződik, hogy a közpénzeket ki akarja vonni az ellenőrizhetőség alól. A sumákságot az is érzékelteti, hogy ezeket a módosításokat akkor teszik a Ház asztalára, amikor a társadalmat szétszedte, izolálta a járvány, tehát annyira sem tud reagálni, mint máskor.

A volt miniszter beszélt arról is, hogy milyen lehetőségei lennének a mostani ellenzéknek, ha hatalomra kerülne. Itt sokat számítana annak módja. Ha nem választás útján, akkor egyértelmű a helyzet, gyakorlatilag nincs jelentőségük a formális jogi megoldásoknak. Ha választáson történne meg a váltás, akkor a kétharmados győzelem is egyértelmű helyzetet teremtene, azt tehetnének, amit a Fidesz-hatalom. Egyszerű többséggel is lehetne változtatni a jogrenden, kiindulva abból, hogy a Fidesz a kizárólagos hatalom megszerzésére törekedett és azt birtokolja is. Ez pedig alkotmányellenes. Bárándy Péter itt felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmányosság a mérvadó és nem a mindenkori alkotmány, a kettő ugyanis nem ugyanaz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.11.12. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás