„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Meg akarják bénítani Orbánt

29/01/2020 20:55

| Szerző: Klubrádió

Balázs Péter volt külügyminiszter szerint meg akarják bénítani Orbán Viktort, hiszen amíg fel van függesztve, addig nem tud szervezkedni. Emlegette ugyan a magyar miniszterelnök, hogy összeállna a szélsőjobbal, de az akciót nem tudja beindítani, amíg az Európai Néppárt tagja.

2020. január 29. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (20.01.29.)
08:12
00:00

A Fidesz tagsága továbbra is felfüggesztve marad az Európai Néppártban, közölte Donald Tusk pártelnök szerdán. Erről kérdeztük Balázs Pétert az Esti gyorsban. A volt uniós biztos azt mondta, szerinte Orbán Viktor próbálta sürgetni a pozitív döntést, tehát azt, hogy tartsák bent őket. Egy jól irányzott fenyegetést helyezett el, amikor nemrég úgy fogalmazott, hogy centikre voltak a kilépéstől. Ez diplomácia nyelven azt jelenti, hogy "tartsatok vissza, vagy kilépünk". Donald Tusk pozitív döntést nem hozhatott, miután az Európai Parlament nagy többséggel arra szavazott, hogy Magyarországon és Lengyelországban nemhogy nem javult, inkább romlott a jogállamiság helyzete, negatívat meg nem akarnak. A "bölcsek" nagyon megosztottak, Schüssel benntartaná, Van Rompuy kizárná a Fideszt, Pöttering a kettő között ingadozik. Most mindenki "ül a kerítésen és vár", egyelőre valóban időhúzás tapasztalható.

A britek távozásával a Néppárt súlya egy kicsit nőtt, még mindig szüksége van a fideszes szavazatokra? Balázs Péter szerint egyáltalán nincs, és már a tavaly május EP-választás óta ez a helyzet. Mivel a korábbi nagykoalíció megdőlt, amelyben a néppártiak és a szociáldemokraták együtt adták a többséget, már nem számít a KDNP nélküli 12 szavazat. Sokkal nagyobb szükségük van egy-egy voksolásnál a liberálisokra vagy a zöldekre.

A volt külügyminiszter szerint meg akarják bénítani Orbán Viktort, hiszen amíg fel van függesztve, addig nem tud szervezkedni. Emlegette ugyan a magyar miniszterelnök, hogy összeállna a szélsőjobbal, de az akciót nem tudja beindítani, amíg a Néppárt tagja. Taktikailag Tusk annyiban dolgozik a Néppárt javára, hogy nem engedi ki Orbánt és hagyja a szélsőjobb további erősödését.

Közölte: napnál világosabb, hogy a Fidesz nem az együttműködés irányába mozdul a felfüggesztés óta (amely már lassan egy éve, tavaly májusban következett be). Nem azt látják, hogy megjuhászodna, keresné a pozitív megoldásokat, ellenkezőleg, inkább befeszít, ellenáll, visszabeszél, fenyegetőzik. Egyetlen racionális ok van arra, hogy ne zárják ki: hogy ne lökjék Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali politikus vagy más szervezetének karjaiba.

Világosabb helyzet lenne, ha eldöntenék és nem maradna, azonban Magyarországnak ez a jelenlegi helyzet se jó, a felfüggesztés miatt az értekezleteken nem vesz részt a magyar kormánypárt, és ez most fontos lenne a költségvetés miatt. A költségvetésnél mindenkinek megvan a lehetősége a vétóra, de általában el szoktak jutni egy olyan megoldásig, amely senkinek se igazán jó, de a legkevésbé rossz. Most elég sarkosak az álláspontok, van hat ország, amelyek takarékosnak nevezik magukat, ők alacsonyan tartanák a költségvetést, és vannak 16-an, akik magukat a kohézió barátainak hívják, ők tartják a markukat, szeretnének többet kapni, néhány másik állam pedig lavírozik. Balázs Péter szerint nem lesz meg a fogadókészség arra, hogy az angolok kiesése utáni pénzt kipótolják és át is csoportosítsák, ráadásul jobban a körmére fognak nézni a nettó haszonélvező országoknak, hogy miként költik el ezt a pénzt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Esti gyors
2020. január 29., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor