„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Orbánéknak hazudniuk kell, így hiteltelenek, a világ nem fogadja el, amit tesznek

3/04/2020 13:41

| Szerző: Klubrádió

Európa gazdagabbik fele számon akarja kérni a miniszterelnökön a mostani politikáját. Az EP újabb eljárást javasol, a Néppárt a Fidesz kizárását vetette föl.

2020. április 02. Esti gyors - részlet 20.04.02. Balázs Péter
05:29
00:00

Feltehetően azt hitte Orbán Viktor, hogy a járványveszély idején, amikor zavaros a helyzet, sunyi módon még több hatalmat és még több pénzt szerezhet. Balázs Péter volt uniós biztos, az egykori Bajnai-kormány külügyminisztere szerint ez azonban nem megy. A felhatalmazási törvény elfogadása óta számos uniós vezető fejtette ki a véleményét, ítélte el a magyar kormányfő politikáját, maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki eddig visszafogott volt.

 
Archív/Orbán Viktor miniszterelnök (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

Balázs Péter világossá tette, hogy itt már nem arról van szó csupán, hogy záporoznak az elítélő vélemények, hanem arról, hogy jönnek a szankciók. Azt ugyanis látják a politikusok, hogy persze rendkívüli helyzetben egy kormánynak kell kapnia rendkívüli felhatalmazást, de ilyenkor talán még fontosabb a demokratikus ellenőrzés. A kettő nem mond ellent egymásnak. A kormány legügyesebb kommunikátorai sem tudják megmagyarázni, hogy miért kell ilyen felhatalmazási törvény. Hazudniuk kell, így hiteltelenek – mondja a volt uniós biztos. Magyarországon talán működik valamelyest a dolog, de a világ nem fogadja el, amit Orbán tesz.

És a politikája nem veszélytelen, az Európai Unió ugyanis működik, készül a következő költségvetés. Az Európai Néppárt egy hatalmas és sokszínű pártcsalád, de Donald Tusk elnök már világossá tette, hogy a járvány után elő kell venni a Fidesz kizárásának kérdését.

Tizenhárom tagország kormánya írt közös levelet, amelyben számon akarják kérni Orbánon, hogy miért megy szembe a demokráciával, még ha név szerint nem is említik őt. Az aláírók szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljutnunk ezen a válságon, épp ezért támogatják, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását.

A tizenhárom, az a tagországok majdnem fele, méghozzá az EU nyugati fele, a gazdagabbik fele. Minap ült össze az Európai Parlamentben az elnökök értekezlete, ami olyasmi, mint a magyar törvényhozásban a házbizottság. Itt a többség azt javasolta, hogy indítsanak Magyarország ellen egy újabb 7-es cikkely szerinti eljárást. Itt tehát már nem pusztán szavakról kell beszélnünk, ezeket hamarosan tettek követik majd – véli Baláus Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors/Interjú Balázs Péterrel
2020. április.02. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia