„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Ázsiaiak és európaiak egymás szemével – Sok itt élő ázsiai attól tart, a magyarok kínainak nézik őket

20/02/2020 11:15

| Szerző: Klubrádió

Vietnamiak vagyunk, nem kínaiak - ilyen és ehhez hasonló feliratok jelentek meg a koronavírus-pánik hatására Budapesten is. Az európai emberek általában nem igazán tudják megkülönböztetni az egyes ázsiai népekhez tartozókat, de mi a helyzet fordítva?

2020. február 18. Ötös - Bódy Gergővel (2020. február 18., kedd 10:00)
89:01
00:00
Műsorvezetők: Bódy Gergő Szerkesztők: Timár Ágnes

Az elmúlt hetekben fokozódott a koronavírus miatti pánik, ezzel egy időben pedig Budapest több üzletének ajtaján is furcsa feliratokra kaphatták fel a fejüket a vásárlók. „Mi vietnamiak vagyunk; mi koreaiak vagyunk; nem vagyunk kínaiak” – olvasható a kifüggesztett táblákon.

Általánosan elterjedt nézet, hogy az európai emberek többsége származás alapján egyáltalán nem tudja megkülönböztetni az ázsiai embereket, ehelyett könnyen hajlamos egy kalap alá venni mindenkit. Vajon ez fordítva is így van? Felvetésünkre a keddi ötösben Rácz Gábor Ázsia-szakértő válaszolt.

Ha valaki nem mozog rendszeresen másik rasszhoz tartozó emberek között, akkor nagyon nehezen tud kiigazodni azon, hogy az adott rasszon belüli etnikumok között milyen különbségek vannak – mondta el Rácz Gábor.

 
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Hszi Csin Ping kínai elnök Forrás: MTI
 

Az európaiaknak meglepő lehet, de az ázsiaiaknak is hasonló problémát okoz mindez. Azok az ázsiaiak, akik hazájukban élnek, bennünket éppúgy nehezen tudnak megkülönböztetni egymástól, mint ahogy mi is őket. Akik viszont Európában telepednek le, előbb-utóbb megtanulják, memorizálják a különbségeket. Az európaiak legfőbb jellemzői számukra nem csak az ázsiaitól eltérő haj és szemszín, illetve a nagyobb szemrés, hanem legalább ennyire a hosszabb orr is. Bár az európai arcok közti különbségek általában kevésbé tűnnek fel nekik, mint maguknak az európaiknak, az északi és mediterrán megjelenésű emberek között természetesen egy Távol-Keletről érkező is különbséget tud tenni.

Az ázsiaiak körülbelül ugyanúgy képesek megkülönböztetni vagy összekeverni egymást országok, vidékek szerint, mint az európaiak, egyes esetekben viszonylag könnyen felismerik a más távol-keleti országokból származó személyeket testmagasság, arcszerkezet, bőrszín alapján. (Kína esetében érdemes megjegyezni, hogy a hatalmas kiterjedésű Kína egymaga is földrésznyi embernek, rengeteg népcsoportnak  ad otthont.) Máskor, mivel nincs jelentős eltérés, ők sem képesek megmondani, ki honnan származik, mint ahogy elsőre az európaiak sem tudják megmondani valakiről, hogy esetleg spanyol, francia vagy belga – tette hozzá a szakértő. 

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös – Bódy Gergővel/Interjú Rácz Gáborral
2020. február 18., kedd 10:00