„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az orvosoknak sincs védőfelszerelésük a vírus ellen

27/02/2020 02:55

| Szerző: Klubrádió

Influenzajárvány van, ez most a nagy veszély, ugyanis a koronavírus okozta betegség tünetei ugyanazok, mint az influenzáé. Hogyan lehet akkor megkülönböztetni a kettőt?

2020. február 26. Megbeszéljük / részlet, Póta György (20.02.26.)
18:23
00:00

Szakmai javaslatot, protokollt már készített az egészségügyi hatóság, amelyben benne van, hogy mit kell tennie az orvosnak, ha felmerül a koronavírus jelenléte, de eszközökről senki sem gondoskodott. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke sorolta, hogy mi kellene. Először is szájmaszk. Ezt az orvos is ugyanúgy szerzi be, mint a beteg, jellemzően patikában, illetve szerezné, ha el nem fogyott volna. Van valamiféle papírköpeny, arról azt sem tudják, hogy hol lehetne megvásárolni, ugyanez a helyzet a zárt szemüveggel. Gumikesztyű van, de nem a koronavírus miatt, hanem egyéb okokból, amíg az is el nem fogy. Olyan szkafanderszerű védőöltözetről szó sem lehet, amit filmekben lehet látni, mert a gyerekek vagy megijednének tőle, vagy nevetőgörcsöt kapnának, valószínűleg nincs is ilyen a szabad piacon, márpedig az alapellátásban dolgozó orvosok többsége vállalkozó, tehát maga kell, hogy beszerezze az eszközeit. Különben sok gyerek még a fehér köpenytől is fél, ezért rendel az orvosok jó része a saját ruhájában.

A rendelők forgalma most nagyon megnőtt, mert influenzajárvány van. A „hagyományos” influenza tünetei ugyanazok, mint a koronavírus okozta betegségé, a kezelési módja is ugyanaz, és a beteg esélyei is hasonlóak. Egyetlen dolog segíthet a diagnosztizálásban, meg kell tudni, hogy a beteg járt-e fertőzött területen, illetve találkozott-e olyannal, aki veszélyeztetett helyről érkezett.

Amennyiben felmerül a gyanú, a gyermeket el kell különíteni. Minden rendelőben kell lennie e célra megfelelő helyiségnek, más fertőző betegségeknél is szükség van rá. Ezután az orvos értesíti a megfelelő szerveket. Ha az orvost telefonon hívják és következtetni lehet a koronavírus jelenlétére, akkor fontos, hogy a beteg maradjon otthon, az orvos pedig ilyenkor is értesíti a hatóságot.

Póta György szerint a koronavírussal fertőzött betegek ellátására fel vannak készülve Magyarországon, a gyanús esetek kiszűrése viszont nehéz, minél többen lesznek, annál inkább lehetetlen. Már csak azért is, mert olyan ember is fertőz, akin nem látszik még a betegség. Márpedig most a legfontosabb feladat a vírus terjedésének megakadályozása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2020.02.26. 16:00
riporter: Bolgár György