„Klubrádió
Esti gyors

Az orvosok 900 ezres alapbért akarnak

14/08/2019 19:41

| Szerző: Klubrádió

Már közel voltak az aláíráshoz a bértábláról is a vezetéssel, aztán a megállapodás tervezete „elvérzett” egy kormányülésen – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki célkitűzéseikről is beszélt.

2019. augusztus 14. Esti gyors / részlet, Éger István (19.08.14.)
06:31
00:00

Havi 900 ezres kezdő szakorvosi alapbért, a paraszolvencia megszüntetését és a szakmai minimumfeltételek betartatását követeli a Magyar Orvosi Kamara. Szeptember 21-én rendkívüli nagygyűlést tartanak, amelyre meghívták az Emmi, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség tárcavezetőjét.

Éger István, a kamara elnöke azt mondta: aláíráshoz közeli konszenzus alakult ki az egészségügyi kormányzat és az érdekvédők között idén az első negyedév végén, komplett bértáblával, amelyben a gazdasági-műszaki, szakdolgozói és orvosi bértábla is benne volt, de ez az április 17-i kormányülésre vagy nem került be vagy ott „elvérzett”, nem tudják, csak különböző történeteket hallottak.

Azóta eltelt csaknem fél év, a szakdolgozói béremelés megindult, de orvosi béremelésről említést se tesznek. A egészségügyért felelős államtitkár azt nyilatkozta, hogy két év múlva egy középkorú, magasan képzett egészségügyi szakdolgozónak 650-700 ezer forintos bére lesz, míg például neki nyugdíj előtt álló szakorvosként 560 ezer.

Nekik is furcsa volt, hogy mi történt a megállapodás-tervezettel, próbáltak utánajárni, háttértárgyalásokon tisztázni és próbálták magyarázni, hogy a gazdasági helyzet összemérhetetlen azzal az egészségügyi nyomorúsággal, amiben dolgoznak. Erre rászántak még néhány hónapot, most azonban csend van és utalás sincs arra, hogy ez folytatódna, az orvosok türelmetlenek, a fogorvosok közül néhány százan már sztrájkot is bejelentettek. Nem várhatnak tovább, a tárgyalás nyilvánosságot kap, és céljuk továbbra is a mielőbbi hatékony megegyezés. Reméli, hogy a minisztériumok minél magasabb és kompetens szinten képviselik magukat.

A paraszolvenciáról azt mondta: csak egy mozdulattal szüntethető meg. Azok „ködbe vesző ígéretek”, amelyeket az emberi erőforrások minisztere egy évvel ezelőtt tett, hogy remélhetőleg a ciklus végére kivezethető - ugyan már, mitől? - tette fel a kérdést. Tudomásul venni adónak és kapónak is, hogy ez tilos, ehhez kellenek olyan bérek, amelyek ha nem is az európaihoz, de a magyar értelmiség vezető rétegéhez mérhetőek, a lakosság informálása és megértése, valamint a kormány és a parlament segítsége.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2019.08.14., szerda 18:20
Műsorvezető: Kárpáti János