„Klubrádió
Utcafront

Az ország egyik legszebb hídja

28/03/2021 18:17

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Az Utcafront építészeti magazinban egy elpusztult zsinagóga megmentése, Kádár-kockák buherálása és jelenkori felújítása, Rio de Janeiro építészete, és a pompás Erzsébet híd voltak a témák, melyekről Rózsa Péter beszélgetett vendégeivel.

2021. március 27. Utcafront (2021. március 27., szombat 17:00)
50:31
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Virtuálisan elmentünk Rióba, de nem a karnevál volt a fő téma, hanem a város építészete és kultúrája. Sylvester Ádámmal folytattuk a dél-amerikai utazást.

Az ország, de talán Európa egyik legszebb hídja az Erzsébet híd. Kelecsényi Kristóf építészettörténeti elemzése erről szólt.

Torma Tamás a Kis magyar snassz, avagy neociki az építészetben címmel arról beszél, hogy milyen eszközökkel éltek az egyenépítészet egyhangúságát megtörni kívánó, Kádár-kori háztulajdonosok.

Ehhez kapcsolódott Smiló Dávid építészeti szakíró, aki arról számolt be, hogy a Magyar Építész Kamara öszeállította azokat a típusterveket, amelyek segítségével e „kádárkockákat” meg lehet újítani, és egészen varázslatosan át lehet építeni.

Kádár-kocka
 
Kádár-kocka
 

A legjobb kezekbe került egy 200 éves, romos, de még menthető zsinagóga Kővágóörsön. Jusztin Ádám a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke beszélt arról, hogy terveik szerint talán még újra fel is lehet avatni, az egyébként nyitott, kulturális eseményeknek is helyt adó épületet.

Utcafront
2021. március 27. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta