„Klubrádió
Esti gyors

Az Orbán-kormány uniós jogot sért. És?

30/10/2020 21:19

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Európai Bíróság kimondta, hogy a magyar menekültügyi szabályozás jogsértő. A kormány hozatott egy új törvényt. Ezzel is baj van.

2020. október 30. Esti gyors - részlet 20.10.30. Hoffmann Tamás
00:00
00:00

A magyar menekültügyi szabályozás, a tranzitzónák fenntartása sérti az uniós jogot, mert 30 napon túli jogtalan fogvatartást valósít meg. Ezt állapította meg az Európai Bíróság, még májusban. Erre az Orbán-kormány bezárta a tranzitzónákat, bár erre nem kötelezte a bíróság, csak a jogsértő gyakorlat megszüntetésére, és új ötlettel állt elő. A menedékkérőknek valamelyik unión kívüli magyar nagykövetségen kell benyújtaniuk a kérelmüket. Az Európa Bizottság ezt is jogsértőnek tartja, ezért a kormány újabb kötelezettségszegési eljárás elé néz. A Bizottság már el is küldte figyelmeztető levelét. Két hónapja van az Orbán-kormánynak, hogy magyarázkodjon. Ha ezt sem fogadja el a Bizottság, akkor újabb levelet küld, arra érkezhet egy újabb válasz a magyar féltől, és ezután kerülhet újra bíróság elé az ügy. Időközben még mindig van játéktere a kormánynak, mert a most kifogásolt intézkedések ideiglenes jellegűen, ez év végéig érvényesek, tehát ha azokat nem hosszabbítja meg, elülhetnek a hullámok – mutatott rá Hoffmann Tamás nemzetközi jogász.

Felhívta a figyelmet az Orbán-kormány taktikájára, mely szerint hozni kell egy nyilvánvalóan jogsértő döntést, amíg kiderül, hogy az, addig lehet alkalmazni. A jogsértés hivatalos megállapítása után azt vissza kell vonni, hozni kell egy másik, de ugyancsak jogsértő döntést, aztán egy harmadikat, és így tovább. A lényeg, hogy közben ilyen, vagy olyan módon el lehet érni azt, amit a kormány akar, hiába ütközik az uniós, vagy nemzetközi jogba.

Az Európai Unió a tagállamok jóhiszeműségére épít. El tudja fogadni, hogy az egyes országoknak lehetnek sajátos érdekeik, szempontjaik, ezért ilyen az eljárásrend. A jogviták nem ördögtől valók, ám jogvita és jogvita között különbség van. Az Európai Bíróság ilyen viták nyomán hozott jogfejlesztő döntéseket is.

Csakhogy az Orbán-kormány tevékenységének megítélése egységes, nincs rajta vita. Hoffmann Tamás úgy fogalmazott: nincs olyan épeszű jogász, aki ne látná, hogy amit a jelenlegi magyar kormány csinál az egyértelműen uniós és nemzetközi jogba ütközik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: curia.eu.

Esti gyors
2020.10.30. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás