„Klubrádió
Reggeli gyors

Az önkormányzatok nem támogatták a balatoni hajózási bizniszt

8/05/2020 15:58

| Szerző: Klubrádió

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint az érintett önkormányzatok nem fogadták el a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) feldarabolását, amely szerint bérbe adnák a cég vitorláskikötőit és eladnák kempingjeit, szállodáját, valamint több kikötőt. Az állam viszont ezt nélkülük is végrehajthatja.

2020. május 08. Reggeli gyors / részlet, Lombár Gábor (20.05.08.)
10:53
00:00

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) átalakításáról kérdeztük Lombár Gábor  független balatonfenyvesi polgármestert, aki azzal kezdte: most azt hallani a hírekben, hogy a csőd elkerülése miatt hoztak bizonyos döntéseket, bár ők erről nem tudtak, mert nyereséges volt a cég. Az úgynevezett reorganizációs terv szerint eladnának (vitorlás)kikötőket, hajókat, Balaton-parti területeket, amelyek alkalmasak kempingnek, szállodának, és a cég tevékenységi körét lényegében a személyszállításra redukálnák.

Tavaly nyáron kezdődött ez a folyamat, akkor lett többségi tulajdonos az állam a Bahartban, az önkormányzatoknak nem maradt sok lehetőségük. Ezután készült el az említett reorganizációs terv, és erről írt Lombár Gábor Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójank, mert a ez a szervezet gyakorolja a tulajdonosi jogokat a magyar állam megbízásából. A többi között azt írta: nem szabad kizárólag gazdasági érdekként tekinteni a Bahart működésére, vannak sokkal fontosabb, hosszú távú stratégiai és közösségi érdekek, regionális feladatokat lát el a cég, lesznek olyan kikötők, amelyeket eladnak (mert nem működtek kellő haszonnal), és ezeket egyben kellene tartani az önkormányzatokkal.

Hangsúlyozta: egyben kellett volna vagy kellene tartani ezt a vagyont, hisz ezt akarták az önkormányzatok is. Egyetlen Balaton-parti önkormányzat sem támogatta ezt a reorganizációs tervet a 21-ből. Szerintük le kellene ülni és újból végig kellene beszélni a helyzetet. Ugyanakkor Lombár Gábor elmondta, a magyar állam tulajdonosként olyan többségben van, hogy egyedül meghozhat döntéseket. Ezzel együtt arra apelláltak, hogy a Balaton gazdái a környező települések, amelyek vezetői (és ez most, a járvány alatt is kiderül) felelősségteljesen és profi módon képviselik az ügyüket – fogalmazott a független polgármester.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.05.08. 06:45
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert