„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oltásellenesség bűn

30/08/2019 11:40

| Szerző: Klubrádió

Védőoltásokkal bizonyos betegségeket örökre meg lehetne szüntetni, de erősödnek az oltásellenesek nézetek még ott is, ahol épp járvány tombol.

2019. augusztus 30. Reggeli gyors - részlet 19.08.30. Szlávik János
06:15
00:00

Drámai mértékben terjed a kanyaró Európában is. Olyan országokban is megjelenik, ahol már majdnem el is felejtették, mint az Egyesült Királyság, Albánia, Görögország, vagy Csehország. Szválik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint a betegség megjelenését sokan az oltásellenességgel magyarázzák. Számos országban nem kötelező felvenni a védőoltást, az emberek félnek tőle különböző mendemondák miatt, pedig ma már az oltások nem veszélyesek. Mások tévhite szerint pedig épp a kanyaró nem veszélyes, ezért nem is kell oltás, ehhez tudni kell, hogy minden ezredik gyermek belehal. Egyébként a láz, a bőrkiütés nem látszik súlyosnak, de a szövődményei veszélyesek.

A betegségek terjedésében közrejátszik a populáció mobilitása. Lengyelországban például azért jelenhetett meg a kanyaró, mert sok ukrán vendégmunkás költözött oda. Ezért ha olyan helyre utazunk, ahol nem kötelező a védőoltás, akkor legyünk elővigyázatosak. Ilyen ország a közelben Ukrajna és Románia. Magyarországon nem alakulhatna ki járvány akkor sem, ha behurcolnák a kanyarót, mert itt az emberek 98 százaléka védett.

Az oltásellenesség bűn – állítja a főorvos. A fekete himlőt például védőoltásokkal lehetett eltüntetni a föld színéről. A második ilyen betegség a gyermekbénulás lett volna, ha néhány országban nem erősödtek volna meg az oltásellenes nézetek, a harmadik végleg megszüntethető kór pedig a kanyaró lehetett volna. Ehhez képest csak ennek az évnek az első felében 90 ezer esetet regisztráltak Európában. A legérthetetlenebb az oltásellenesség például Kongóban, ahol éppen ebolajárvány tombol. Olyan tévhitek képesek elterjedni, melyek szerint az oltással terjesztik a betegséget a fehérek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.08.30. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert