„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oktatási rendszer nem egy kártyavár, de ...

11/01/2022 13:52

| Szerző: Klubrádió

A kormány szerint a koronavírus elleni védőoltást elutasító pedagógusok – akiket január 3-ától fizetetlen kényszerszabadságra küldtek – távozása miatti tanárhiány csak a “baloldal és szövetségeseinek hergelése”, addig számos iskolában komoly problémát okozhat akár egyetlen tanerő kiesése is. A Pedagógusok Szakszervezete szerint van olyan iskola, ahol csak törvénytelen módon tudják megoldani a kieső tanárok pótlását.

2022. január 11. Reggeli gyors - részlet 22.01.11. Gosztonyi Gábor
09:09
00:00
A Pedagógusok Szakszervezete saját számításai szerint eleve kb. 12 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból, és erre jön most rá január 3-ától az oltatlan kollégák kényszerszabadságolása – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Ami igazán érdekes, hogy volt olyan oltatlan kolléga, aki még bemehetett tanítani, amíg a kérelmét elbírálták; volt akit az iskola környékére sem engedtek; de az igazán abszurd az, hogy ez a rendelet az egyházi-, magán- illetve alapítványi iskolákra nem vonatkozik, és azokra a pedagógusokra sem, akik december 15-e előtt kötöttek óraadói szerződést, tehát ők oltatlanul is taníthatnak, ellenben azokkal, akik határozatlan idejű szerződéssel státuszban vannak. Ugyanannak a munkáltatónak a különböző szerződéstípussal dolgozó kollégái között is különbséget tesz az állam – tette hozzá az alalelnök.

A pedagógusok képviselője elmondta, hogy a PSZ abszolút oltáspárti, de a kollégák védelmében hozzátette, hogy a tanárok is örülnének, ha oltatlan szülők és oltatlan gyerekek sem látogatnák az intézményeket.

Az oktatási rendszer nem egy kártyavár, ahogy az egészségügyi rendszer sem, azaz nem fog minden iskola vagy kórház egyszerre bezárni. Arról van szó, hogy a feladatot mennyire sikerül ellátni: azok a gyerekek, akik jelenleg a közoktatás rendszerében vannak, megkaphatják-e azt a minőségi oktatást, ami a felnőtt életükben, a munka világában elengedhetetlenül szükséges. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ne legyenek nyelvi csoportösszevonások, ne maradjanak el szakórák – vázolta a helyzetet Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Fotó: Pixabay
 

Elgondolkodtató, hogy – a társadalmi polarizáción túl – például a nyelvi képzés jelenlegi hiányosságai elősegítik, hogy a munkavállalók ne tudjanak elmenni külföldre dolgozni, itthon lehet őket tartani!

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Gosztonyi Gáborral
2022. január 11., kedd 06:45
Műsorvezető: Dési János