„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Az M.A.S.H.-től az Airplane-ig – Viccesen a háborúról

27/01/2020 11:35

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm adásában az M.A.S.H. című vígjáték 50. születésnapja alkalmából beszélgettünk a háborús szatíra műfajáról; szó volt a valós és a fiktív amerikai elnököket bemutató filmekről is.

2020. január 25. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. január 25., szombat 13:30)
29:48
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Szöllőskei Gábor filmkritikussal nem csak az M.A.S.H. című mostanra kultikus darabról beszélgettünk, hanem a két évvel később 1972-ben annak nyomán indult, azonos című és hasonlóan sikeres több évadot megélt sorozatról is. Valamint nem mentünk el szó nélkül azok mellett az alapművek mellett sem, amelyek szintén a háborút választották kiindulási pontnak, mégis humoros formában beszéltek róla. Így került be az elemzésbe A 22-es csapdája, a Kelly hősei, vagy a Lenni vagy nem lenni, illetve az olyan klasszikus paródiafilmek, mint a Top Secret, A nagy durranás és persze az Airplane.

A folytatásban Paár Ádám politológussal azokat az alkotásokat vettük sorra, amelyekben megjelenik „egy” amerikai elnök. Megvizsgáltuk az életrajzi filmeket, mint a Lincolnt Steven Spielbergtől, vagy éppen a Nixont, Oliver Stone-tól, továbbá azokat a történelmi filmeket, amelyekben –ha nem is főszerepben– de megjelenik egy-egy elnök, például a Jefferson Párizsban című drámát, vagy a Warm Springs című romantikus darabot.

A beszélgetésben azonban Timár Ágnes azokról a filmekről is faggatta politológus-történész vendégét, amelyekben fiktív elnökök kerültek a középpontba. Szó volt a Támadás a Fehér ház ellen, Az elnök különgépe, a Deep Impact, vagy éppen a Szerelem a Fehér házban című alkotásokról is.

Filmhíradó rovatunkban sajnos két szomorú aktuálissal kellett foglalkoznunk. A 77 éves korában elhunyt Terry Jonesra, a legendás Monty Phyton tagjára emlékeztünk, akitől a maguk jellegzetes stílusában búcsúztak az egykori formáció tagjai. Jones a Monty Phytonból Terry Gilliammel volt a legszorosabb barátságban, így Gilliam szavai voltak talán a legmegrendítőbben viccesek, aki azt írta a Brian életét idézve: „Nagyon haszontalan fiú volt! És nagyon hiányozni fogsz.”

Terry Jones-szal, a komikus-író-rendező Gilliammel való barátságával, és egyáltalán a Monty Phyton jelenséggel a jövő heti adásban foglalkozunk bővebben, amikor is éppen a Brazil, Terry Gilliam egyik legendás filmje tölti be a 35-öt.

Valamint sajnos még egy haláleset került be a szombati összeállításba. Richly Zsolt rajzfilmrendező, a Kockásfülű nyúl megalkotója 79 évesen hunyt el. A Balázs Béla- és Károli Gáspár-díjas rajzfilmrendező nevéhez televíziós sorozatok, egész estés tévé- és mozifilmek, gyermekeknek készülő produkciók egész sora kötődik. Generációk nőttek fel az általa készített A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi kalandjain.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Hangosfilm
2020.01.25.13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes