„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU is kitiltaná, Szijjártó támogatja libanoni barátját

6/05/2021 12:48

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az Amerikai Egyesült Államok után az EU is szankciókat vezetne be a Hezbollahhal kapcsolatban álló libanoni politikussal, Gebran Bassillal szemben. Szijjártó Péter bejrúti látogatása alkalmával Magyarország támogatásáról biztosította a politikust. Fabók Bálint a G7 muinkatársa szerint ezzel  Magyarország ellehetetlenítheti a szankció bevezetését.

2021. május 06. Reggeli gyors - részlet 21.05.06. Fabók Bálint
09:00
00:00

"Hirhedt korruptsága" miatt tiltották ki Sijjártó Péter barátját. A G7 cikke szerint Libanon a 60-as, 70-es évek óta a világ harmadik legnagyobb kendertermesztő államává vált.

A Hezbollah egyik legfontosabb szövetségese egy libanoni keresztény párt, amelynek vezetője Gebran Bassil. A terrorizmussal is összefüggésbe hozott félkatonai szervezet bevételeinek legnagyobb részét a drogkeresekedelem biztosítja.

Bassil 2020-ban korrupciós okokból felkerült az USA szankciós listájára.

 
Szijjártó Libanon Forrás: Facebook
 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több alkalommal barátjaként hivatkozott Gebran Bassilra, legutóbbi libanoni látogatása alkalmával húsz lélegeztetőgépet és 20 ezer maszkot vitt magával, emellett további 2 millió dollárral (600 millió forinttal) támogatja Magyarország a libanoni keresztény templomok felújítását. Elsősorban nem ezek miatt utazott Szijjártó Bejrútba, hanem, hogy támogassa Bassilt. A libanoni politikus azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy Szijjártó kezdeményezte a találkozót, hogy kifejezhesse támogatását feléjük, miután az előző héten az uniós külügyminiszterek között téma volt Libanon.

Ez Fabók Bálint szerint azért édekes, mert idén tavasszal felmerült, hogy az USA után az Európai Unió is szankciókat vezet be Bassil ellen. Ez azt is jelentheti, hogy a szankciókat nem vezetheti be az EU Bassil ellen, hiszen ahhoz minden tagállam támogatása kell.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Fabók Bálinttal
2021.05.06., csütörtök 7:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert