„Klubrádió
Reggeli gyors

„Az élet nem profit kérdése”

11/11/2019 08:34

| Szerző: Klubrádió

Ne tessék leírni a társadalomból a rokkantakat, a fogyatékkal élőket és ápolásra szorulókat – kérik a szociális ágazatban dolgozók. A tervezett sztrájkot elhalasztják.

 

2019. november 11. Reggeli gyors - részlet 19.11.11. Simó Endre
07:03
00:00

Nem értik, hogy mire oly büszke a kormány a családtámogatási rendszerrel, amikor abba csak az egészséges emberek férnek be. A betegekről, a rokkantakról, a fogyatékkal élőkről, az ápolásra szorulókról nem vesznek tudomást. Az állam kibújik a felelősség alól – mondja a Magyar Szociális Fórum elnöke. Simó Endre szerint ígéretekkel van tele a padlás, ennek ellenére egyelőre nem sztrájkolnak, arra várnak, hogy 2020-ban változik-e valami.

Most az a helyzet, hogy az ellátásra szorulóknak csak 3 százaléka kerülhet be, idősotthonba, vagy hasonló gondozóhelyre. Az otthonápolást nem tekintik valódi munkának, a bérezés legalábbis ezt mutatja. Egy szociális gondozó fizetése 120-150 ezer forint között van, aki a saját gyermekét ápolja otthon, az 100 ezer forintot kap, aki felnőtt családtagjáról gondoskodik, az ennyit sem. Arra pedig, hogy ez a napi 24 órás munka főállásnak számítson, ezzel a nyugdíjba beszámítható idő is legyen, egyelőre nincs kilátás.

Az MSZF felhívja a figyelmet arra, hogy a szociális szférában dolgozók fizetése a legalacsonyabbak között van, és az állami költségvetésben nem látszik, hogy ez változna. Simó Endre szerint érthetetlen, hogy ezt miért engedi meg magának a kormány. Kérdéseikre nem kapnak választ.

Úgy tűnik, hogy az elosztási viszonyokkal van gond, a szociális olló egyre nyílik. A társadalmi szakadék a jólétben élők és a rászorultak között csak mélyül. Ezt az egészségügyi ellátás is megsínyli, nő azoknak a betegeknek a száma, akiket ellátatlanul hagynak. A helyzeten nem segít az egészségügyi intézmények összevonása, átszervezése.

Simó Endre úgy látja, hogy itt csak a pénzügyi szempontok számítanak. Viszont az élet nem profit kérdése.

Az MSZF elnökét a Szociális Munka Napja apropóján kérdezte a Reggeli gyorsban Szénási Sándor. Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.11.11. 06:00