„Klubrádió
Világtalálkozó

Az elegáns protokollszakértő és a gyűrött színész találkozása a pódiumon

23/11/2019 13:02

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Az egyik legfoglalkoztatottabb színész, aki szereti a szélsőségeket: a gyűröttségtől az aranyéletig. És a protokoll nagyasszonya, aki már gyerekkorától pódiumra vágyott. A Világtalálkozó vendége Görög Ibolya és Thuróczy Szabolcs volt.


Stíluskommunikátornak tartja magát Görög Ibolya. Hét

2019. november 23. Világtalálkozó (2019. november 23., szombat 12:00): Görög Ibolya és Thuróczy Szabolcs
52:54
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Warholik Zoltán
miniszterelnök mellett dolgozott és számos protokollvendéget kalauzolt végig, gyakran a Parlament folyosóin. A Világtalálkozó szombati adásában ezekről a felejthetetlen perceiről is beszélt, melyeket Michael Jacksonnal és Teréz anyával tölthetett. Mindegyik találkozás más-más miatt volt emlékezetes. 12 év 2 hónapot és 12 napot szolgált a Miniszterelnöki Iroda Protokoll főosztályán, s miután onnan eltávolították, akkor sem esett kétségbe. „Magánzó” lett, megírta sikeres köteteit, ami alapján egy ország próbál fölzárkózni évek óta: evési, társalgási, megjelenési és üzleti protokollban. Számos pódiumbeszélgetésre, konferenciára és iskolába hívják. Vannak olyan előadásai, ahol például köszönni tanítja az ifjúságot. Olyan fiatalokat, akik az ő előadására érkeztek, mégis köszönés nélkül mentek el a tanári pulpitus előtt a helyükre. Ma már van csoport, ahol majdnem minden harmadik diák köszön neki.

A német és a francia mellett a legjobban az orosz nyelvet sajátította el. Ezt a tudást leginkább második férjének köszönheti, akinek munkahelyi tartozásait tőle kérték vissza közös kollégáik, ezért Ibolya a sok fordítás mellett matyó terítőket hímzett éjjelente, megrendelésre, így rendezte az adósságokat, majd az életét is, amikor Moszkvába menekült a romba dőlt házasság elől.

Mindig színpadra vágyott már ókécskei gyermekéveitől kezdve, túltengett benne a szereplésvágy. Azonban anyukája (a „szép Görögné”) rendszeresen lebeszélte őt erről, mondván: túl vastagok a lábai. Évekkel később mégis a pódium lett az igazi közege: több száz ember előtt tartja előadásait – színesen, sztorikban gazdagon.

 
Vendégeink a Világtalálkozó műsorvezetőjével
 


A színpad, a taps szinte minden este kijár Thuróczy Szabolcsnak is. Rengeteget játszik. Adásunkra is színpadról érkezett: Pintér Béla társulatának előadásáról. Mégis a széles közönség a legutóbbi évek nagy sikerű filmjeiből és az Aranyélet sorozatból ismerheti.  Gyakran nevezték őt a színikritikusok „gyűrött színésznek”, aki nem játszik, hanem „csak” éli a mindennapi emberek életét filmvásznon és színpadon. A műsorunkban elmesélt történeteiből is kiderült, hogy a gyakran zord külső és az érzékeny lélek remekül párosult benne. Ma is összerezzen, ha valaki hangosan gyalázkodik az utcán. Utálja az erőszaktevőket. Nem vágyik Shakespeare-re, inkább Csehovot játszana. Vonzzák az emberi gyarlóságok.

Ő viszont nem vágyta a színpadi létet. Ifjú korában focistának indult, majd jogot végzett, Londonban még fagyasztott csirkés ládákat is pakolgatott. Tartósan mégiscsak a színjátszás csábította el. Gaál Erzsébet rendező egy nyíregyházi középiskolában szúrta ki a nehezen kezelhető kamaszt, és engedelmes színházi szakmunkássá fanatizálta. Mégis lebeszélte őt, hogy jelentkezzen a Színművészetire. Szerinte nem neki való, túlságosan kritikusan fogadná tanárai tanácsait, instrukcióit. Öntörvényű, mint aztán megannyi szerepében. De ugyanakkor esendő is, mint Pintér Bélánál játszott legtöbb szerepében, most már több, mint 20 éve.

A Világtalálkozó videós felvétele a rádióműsor után szombatonként 13:00-tól elérhető a Klubrádió YouTube-csatornáján is. Iratkozzon fel rá, és nem marad le videós anyagainkról!

FELIRATKOZOM:

Hallgassák és nézzék vissza ezt az igazán egymásra találós egy órát a fenti lejátszóra kattintva!

Világtalálkozó
2019. november 23., szombat 12:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre
Szerkesztő: Warholik Zoltán