„Klubrádió
Esti gyors

Az egyértelmű ellenség

28/08/2019 18:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Ha belegondolunk, Juncker volt az utolsó kézzelfogható ellenség. És most újra választás lesz, igaz, csak önkormányzati, és itt áll a nemzeti együttműködés rendszere valamire való ellenség nélkül. Ebből baj lehet. Mi történt?

2019. augusztus 28. Esti gyors-részlet (2019.08.28. Kárpáti János jegyzete)
02:27
00:00
Nem tudom, feltűnt-e a tisztelt hallgatóknak, de a most kezdődött választási kampányból hiányzik valami, ami az utóbbi években egyetlen kampány alatt sem hiányzott a Fidesz retorikájából. Az egyértelmű ellenség.

Kezdetben volt a szemkilövető baloldal, amely, ha csak teheti, ráront nemzetére. Aztán évekig futott, szó szerint hatalmas kasszasiker volt a migráns, mint ellenség. Közben bemelegítő mozgásokat végzett, majd pályára lépett a migrációt segítő álcivil, liberális bagázs, jól-rosszul elfedvén azt a tényt, hogy migráns, mint olyan, már nincs. A liberális televényből pedig kibomlottak a romlás virágai, Soros és végül Juncker.

Ha belegondolunk, Juncker volt az utolsó kézzelfogható ellenség. És most újra választás lesz, igaz, csak önkormányzati, és itt áll a nemzeti együttműködés rendszere valamire való ellenség nélkül. Ebből baj lehet. Mi történt?

Az, hogy a Fidesz - a protestáns etika klasszikus megfogalmazása szerint - túltolta a biciklit. A nacionalista szélsőjobb győzelmét várta az európai parlamenti választásoktól, most viszont örülhet, ha odaengedik ahhoz a csoportképhez, amely Merkel bizalmasának európai bizottsági elnökké választását örökíti meg. Az Európai Néppárt tagsági jogaiban felfüggesztett magyar kormánypártnak, ha vissza akarja dolgozni magát, akkor most - néhány hónapig legalábbis - viselkednie kell. Ilyenkor nincs helye annak, hogy a lejárt szavatosságú ellenségképek helyett olyan új ellenséget jelöljenek meg, akinek, amelynek ellenséggé bélyegzése, ha már egy kicsit eltávolodunk a karmelita kolostortól, vagy nevetséges, vagy felháborító, vagy mindkettő.

Ha viszont nincs ellenség, mi lesz az az egyértelmű vezérfonal, amely október 13-ikán kézen fogja és az urnákhoz vezeti a szavazót, különösen akkor, amikor – éppen azért, mert önkormányzati választásról van szó – ahány település, annyiféle kérdés, megoldandó probléma? A katonának mindig világos parancs kell. A pártkatonának, a pártkatonaként szavazónak is. Ezt a lelkesítő eligazítást most a jelek szerint hiába várják a Lendvay utcából.

Új helyzet állt elő. Mindenki cselekedjen belátása szerint.

Kárpáti János jegyzete a 2019. augusztus 28-i Esti gyorsban hangzott el.

Címlapi kép: Pixabay