„Klubrádió
A lényeg

Az Audi a példakép - Miskolcon is sztrájkolnak az autóipari dolgozók

6/02/2019 15:28

| Szerző: Klubrádió

Rövid időre felfüggesztik a munkát a kínai tulajdonú Automotiv gyár dolgozói csütörtökön. Béremelést és lojalitási bónuszt követelnek. Meg akarják mutatni, hogy képesek arra, amire az audis dolgozók.

2019. február 06. A lényeg - részlet (2019. 02.06., szerda)
00:51
00:00

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart az Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete (ÉtMOSZ) február 7-én, csütörtökön 9 és 11 óra között az önindítókat és generátorokat gyártó miskolci SEG Automotiv cégnél - mondta el a Klubrádiónak az érdekképviselet elnöke, Janik Tamás.

A gyár dolgozói 12,5 százalékos alapbéremelést és lojalitási bónusz bevezetését követelik. Az első hét napban csak legfeljebb napi kétórás figyelmeztető sztrájkot tarthatnak, és ha a munkáltató nem "tér észhez", akkor a miskolciak, illetve a Borsod megyeiek is megmutatják, hogy képesek arra, amire az audis dolgozók - utalt a szakszervezeti vezető a győri autóipari gyárnál múlt héten sikeresen véget ért sztrájkra.

Az ÉtMOSZ alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos vásárolta meg. 

A szakszervezet hasonló követelésekkel  állt elő, mint a hatvani Bosch-üzemben, ott a cégvezetés elfogadta a kéréseik nagy részét, a SEG Automotive azonban egyelőre elzárkózik a tárgyalások folytatásától, ezért van szükség a sztrájkra – mondta a Klubrádiónak Janik Tamás.

Az ÉTMOSZ elnöke a sztrájk előtti napon, szerdán nyilatkozott először a Klubrádiónak, majd a tiltakozás előtt néhány órával, február 7-én, csütörtökön bővebben is beszélt az akcióról. A vele készített interjút az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg. A riporter Rózsa Péter volt.

2019. február 07. Reggeli gyors - részlet (2019.02.07., csütörtök)
07:40
00:00