„Klubrádió
Esti gyors

Az „aranyhármas” távol tartja a koronavírust

22/07/2020 21:56

| Szerző: Klubrádió

Nem valamiféle csodaszerre kell gondolni. Az aranyhármas azt jelenti: távolságtartás, maszk, kézhigiénia. Bizonyított tény, hogy ahol ezt betartják, ott kevésbé tejed a vírus.

2020. július 22. Esti gyors - részlet 20.07.22. Kemenesi Gábor
06:19
00:00

Be kellene zárni a strandokat, mondják sokan. Le kellene zárni a határokat, hallani másoktól. Aztán meg olyan hírek is napvilágot látnak, hogy tulajdonképpen nincs is járvány. Az Esti gyorsban Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársát kérdeztük, hogy is állunk most a koronavírus járvánnyal.

Az ő véleménye szerint két nagy veszély fenyeget, az egyik a félelem, a másik, hogy álszakértők lepik el a médiát, akik még azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán van járvány. Ez nem csak Magyarországon van így, hanem világjelenség.

 

Koronavírus - A pécsi Szentágothai János Kutatóközpontban
MTI/kormany.hu/Árvai Károly
 

Tudomásul kell venni, hogy pandémia, tehát világjárvány van. Hogy hol és mikor üti fel a fejét, hol tombol, és hol marad észrevétlen, az nagyon sok mindentől függ. Arra kell koncentrálni, ami eddig bevált a védekezésben. Tudományos adatok bizonyítják már, hogy azokban az országokban, amelyekben időben hozták meg a szükséges intézkedéseket, megértették az emberek, hogy ezek miért kellenek, ott nem tudott nagy pusztítást végezni a betegség. Nem nagy dolgokra kell gondolni, hanem az egyéni védekezés apró, de hatékony elemeire. Ügyelni kell a távolságtartásra, maszkot kell viselni és gyakran kell kezet mosni, fertőtleníteni. Ezt nevezte Kemenesi Gábor „aranyhármasnak”. Inkább most hordjunk maszkot, még ha kicsit kellemetlen, szokatlan is, mint hogy később hetekig kényszerüljünk a négy fal között maradni. Érdemes persze követni az aktuális híreket, hogy tisztában legyünk a helyzettel, de erről a három feladatról nem szabad elfeledkezni, bármit is hallunk, látunk a médiában.

A tudomány tényleg gőzerővel ugrott bele a vakcinakutatásba, fejlesztésbe. A világ sok pontján, sokféle módszerrel kísérleteznek. Még nem tudni, hogy melyik út vezet a célhoz. Amikor elkészül egy tömeges felhasználásra szánt vakcina, akkor még meg kell győződni arról, hogy biztonságos, majd arról, hogy hatékony. Kemenesi Gábor elmondta, hogy a sor elején az úgynevezett oxfordi vakcina áll, amellyel már a hatékonyság tesztelését végzik a kutatók. A gépsorok készen állnak, amikor a tesztek megnyugtató eredményeket mutatnak, indulhat a gyártás. Időpontot mondani, hogy ez mikor lesz, még felelőtlenség lenne.

Addig is maradjon az aranyhármas, arról már egészen biztosan lehet tudni, hogy hatásos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.07.22. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor