„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Az akkumulátor emlékszik

25/04/2019 15:04

| Szerző: Klubrádió

Mire érdemes figyelni egy elektromos autónál? Mennyire és mire érzékenyek az akkumulátorok?

2019. április 24. Élőben a városból - részlet 19.04.24. Szécsényi Gábor
13:35
00:00

Bár még nem fut sok elektromos autó Magyarországon, máris felmerül néhány kérdés a használatával kapcsolatban. A kényes pont az akkumulátor. Pár éve még megsüvegeltük azt a kocsit, amely egy töltéssel képes volt 200 kilométert megtenni, ma már a 400 kilométert is ígérik a gyártók. Az elvárás pedig az lenne, hogy 1000 kilométert is lehessen autózni egy pár perces töltéssel, feltéve, ha az akkumulátorok nem foglalnak nagyobb helyet egy hagyományos benzintartálynál, illetve nem túl súlyosak.

A villanyautóknál arra is kell figyelni, hogy az áramforrás nem csak a kocsit hajtja, hanem az látja el energiával a világítást, az ablakfűtést, a légkondicionálót, és minden egyéb fogyasztót. Amennyiben ezeket használjuk, az autó hatótávolsága csökken. Ezt a bérelt autóknál különösen be kell kalkulálni.

Az akkumulátorok arra is kényesek, hogy miként töltik őket. A gyorstöltés nem használ nekik. Csökkenti az élettartamukat, ráadásul maga a töltés is veszteséges, akár az energia 40 százaléka is kárba mehet a hőveszteséggel és egyéb veszteségekkel. Az időjárásra is érzékenyek az akkuk.

Amennyiben valaki használt elektromos autót szeretne vásárolni, annak érdemes szakember segítségét igénybe venni. Általánosságban az mondható, hogy egy 80 százalékos akkumulátorral még érdemes foglalkozni, mással már nem.

Szécsényi Gábor szakújságíró, az Azautó című szaklap munkatársa még egy problémára hívta fel a figyelmet. Nagy kérdés, hogy a hackerek mennyire férnek hozzá egy elektromos autó számítógépes rendszeréhez, mert bizony akár a fékrendszert is meg tudják babrálni.

Fábián László interjúját a fenti „lejátszás”ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.