„Klubrádió
Szószátyár

„Átmegyünk a Évikéékhez és megnézzük a Eurovíziót”

28/06/2019 14:46

| Szerző: Klubrádió

Több hallgató is felhívta a figyelmet a Szószátyárban arra, hogy a környezetéből sokan az helyett a névelőt használnak magánhangzóval kezdődő szavak előtt.

2019. június 26. Szószátyár (2019. június 26., szerda 19:00)
49:39
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám

Több hallgató reagált arra a jelenségre, hogy az az névelő helyett a névelőt használnak sokan, például a apuka, a anyuka. Az egyik telefonáló Esztergom, Piliscsaba környékéről mondta, hogy egyre gyakoribb jelenség, amely őt meglehetősen irritálja.

Egy másik hallgató az a névelő magánhangzóval kezdődő szavak előtti használatáról szólva azt mondta: szerinte ez értelmiségi körökben nem igazán fordul elő, kisvárosi, nem diplomás rokonaitól, ismerőseitől, szomszédaitól gyakran hall olyanokat, hogy „átmegyünk a Évikéékhez”, „megnézzük a Eurovíziót a tévében”, „felhívtam a Ágit”, „menj le a autóhoz”, vagy „keresd meg a apát”.

Nádasdy Ádám szerint lehet, hogy tulajdonnevek kiemeléséhez, gyerekkel beszélve használatos a csak a névelő, rendes felmérést kellene végezni erről, olyan helyzetekben, amikor például valaki a piacon megkérdezni, hogy „Mennyiért adja az almát?”, és vajon ott is „a almát” lenne-e belőle.

Kálmán László elsősorban a dajkanyelvben fedezi fel ezt a jelenséget, de parlamenti képviselőtől is hallott már ilyet. A műsorvezetők elmondták: azon nem tudnak segíteni, hogy ez valakit irritál, de köszönik az észrevételt.

Az adást a poszt elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Szószátyár
2019. június 26., szerda 19:00
Műsorvezetők: Kálmán László, Nádasdy Ádám