„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Asterix – Gall hős a franciák nemzeti kincse

19/07/2020 20:32

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió adásában beszélgettünk az Asterix univerzumról, valamint a klasszikus, főleg a nyolcvanas években fénykorukat élt verekedős filmekről.

2020. július 18. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. július 18., szombat 13:30)
28:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Egy adósságunkat törlesztettük azzal, hogy megemlékeztünk Albert Uderzoról, aki március 24-én hunyt el. A neve elsősorban a képregény és/vagy Asterix rajongók körében lehet ismert. Azonban a gall harcos jellegzetes kis figurája, valamint a kalandjairól szóló képregények, rajzfilmek és filmek vélhetően sokakban nosztalgikus érzéseket keltenek.

Paár Ádám történész-politológus amellett, hogy beszélt Uderzo tehetségéről, és az Asterix kultusz kialakulásáról, azt is elmondta, milyen fontos szerepe volt a rajzolt hősnek a francia öntudat megerősödésében.

Bud Spencer halála - Falfestmény a Filatorigátnál
 
MTI Fotó: Marjai János

A műsor folytatásában olyan filmhősökről volt szó, akiknek nem kell csodafőzet, hogy az erejüknél legyenek. Szöllőskei Gábor filmes szakújságíróval beszélt a bunyós filmekről. Az interjúból kiderült, hogy bár évről évre folyamatosan érkeznek az moziba amolyan verekedős filmek, azok virágkorukat elsősorban a nyolcvanas években élték. Amikor szinte csak egy kerettörténet kellett ahhoz, hogy másfél órában Jean Claude Van Damme, Jackie Chan vagy Chuck Norris a jó fiúk oldalán küzdve – sőt, vezetve azokat – győzedelmeskedjen a rosszak felett. És persze tették ezt a fent említett hősök testi erejüket latba vetve. A filmkritikus azonban hozzátette, manapság elengedhetetlen, hogy egy-egy ilyen filmben a verekedő képesség mellett jó taktikai érzékkel is rendelkezzenek az akciósztárok. A beszélgetésben persze a legnagyobb hangsúlyt a békebeli Bud Spencer & Terence Hill-féle ártalmatlan mozik kapták.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020.07.18. 13.30
Műsorvezető: Timár Ágnes