„Klubrádió
Esti gyors

Ártatlanok védelmében mond le mentelmi jogáról a Momentum politikusa

30/05/2019 19:36

| Szerző: Klubrádió

A hatalomnak lenne a legegyszerűbb, ha élne a mentelmi jogával, és akkor elfelejtődhetne, a rendőrség vajon miért indított eljárást ellene alaptalanul – mondta a Klubrádiónak Donáth Anna, a Momentum frissen megválasztott EP-képviselője. A politikus ellen egy füstgyertya feltartása miatt indított eljárást a rendőrség, még tavaly.

2019. május 30. Esti gyors-részlet/Interjú Donáth Annával (2019.05.30.)
02:54
00:00
Végig kell vinni az ellene indított szabálysértési eljárást, ami azért indított a hatóság, mert egy decemberi tüntetésen a rendőröknek háttal állva meggyújtott és a magasba tartott egy füstgyertyát – mondta a Klubrádiónak Donáth Anna, a Momentum politikusa, akinek, miután május 26-án megválasztották európai parlamenti képviselőnek, mentelmi jog járna. A politikus csütörtökön jelentette be, nem bújik a mentelmi joga mögé, bízik az igazamban, és a rendőrségen fog megküzdeni érte.

Kormányellenes demonstráció Budapesten
 
 Donáth Anna, a Momentum alelnöke füstbombát tart fel a „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráción a belvárosi Alkotmány utcában 2018. december 16-án. MTI/Mohai Balázs
 

Donáth Anna elmondta, azért döntött így, mert teljesen ártatlannak gondolja magát, miközben felesleges jogi vegzálás zajlik ellene, ezért nem szeretné megadni a rendszernek azt a lehetőséget, hogy ejtsék az ügyét. A hatóság most már össze-vissza kapkod, hogy valamit rá tudjanak bizonyítani valamit, de ez eddig nem sikerült – tette hozzá.

A hatalomnak lenne a legegyszerűbb, ha élne a mentelmi jogával, és akkor elfelejtődhetne, a rendőrség vajon miért indított eljárást ellene, miközben arra semmi jogalapja nem volt – hangsúlyozta. Donáthot a tavalyi tüntetésen a készenléti rendőrök elfogták, leteperték, behúzták a rendőrsorfal mögé, majd előállították. Több mint hat órán át tartották fogva, miközben a helyszínre érkező ügyvédet órákon át nem engedték be hozzá, és a szüleit is csak órákkal később értesítették – közölte a Momentum.

Az ellenzéki politikus szerint, ha a rendőrség akár egy hét múlva is beismerte volna, hogy tévedett, akkor most nem lenne ügy. A rendszer azonban csak az erőből ért, amúgy nem hajlandó beismerni, ha hibázik.

Donáth Anna szerint a hatóság nagyon sok más ártatlan emberrel is ezt játssza el, rengetegen vannak, akik ellen szabálysértési eljárásokat indítanak, megbírságolják őket, és mivel nagyon nehéz, bonyolult és hosszadalmas végigvinni egy ilyen ügyet, az érintettek az egészet inkább ráhagyják a rendszerre. Ezzel a rendőröknek adnak igazat, miközben a hatóság hibázott.

A politikus hangsúlyozta, saját ügyét azért is akarja továbbvinni, hogy megmutassa a többi ártatlanul megbírságoltnak, megéri az utolsó utáni jogi lépéseket is megtenni, mert az igazság előbb-utóbb bebizonyosodik.

Esti gyors/Interjú Donáth Annával
2019. május 30., csütörtök 18.35
riporter: Gergely Zsófia